Újabb utolsó esélyt adtak az országos bérajánlásnak

Bár a szociális partnerek többször jelezték, hogy az utolsó alkura ülnek le, az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén is csak abban sikerült egyezségre jutniuk, hogy még egy esélyt adnak a bérmegállapodás megkötésére. Igaz, előtte külön-külön hosszasan tárgyaltak zárt ajtók mögött a kormány újabb, 5-8 százalékos országos bérajánlásra tett javaslatáról. A szakszervezetek nem fogadták el ezt a mértéket.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a munkavállalói oldal szóvivőjeként az elutasítást azzal indokolta, hogy az alsó mérték a jövőre prognosztizált 6,25 százalékos inflációt sem éri el. A munkavállalók képviselői viszont az egy héttel korábbi 6-9 százalékos igényüket 6-8 százalékra csökkentették. Ugyancsak a megegyezés szándékát hangsúlyozva elmozdultak korábbi álláspontjukról a munkáltatói szövetségek is: 5-8 százalékra emelték addigi 4-8 százalékos ajánlatukat. Pataky újabb időt kért, hogy az "otthoniak" felhatalmazásával tudjanak egy újabb fordulóban tárgyalni.

Az "összeérés" további késlekedése érezhetően gerjesztette a feszültséget az ülésteremben. A munkaadók ugyanis érvként azt is felvetették, hogy nem lehet olyan megállapodást kötni, amit nem lehet majd betartani. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke, az oldal szóvivője egyenesen a szakszervezeteket tette felelőssé azért, hogy még mindig nincs egyezség, és a munkahelyeken nincs igazodási pont a béralkuban. Azt is jelezte, hogy egy irreális megállapodással munkahelyeket veszélyeztetnek. Már pedig Rolek szerint egyik oldalnak sem érdeke, hogy még nagyobb legyen az országban a munkanélküliség.

Háromoldalú egyeztetés: Borsik László, az Autonóm Szakszervezetek elnöke, Rolek Ferenc MGYOSZ-alelnök és Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca szakállamtitkára
Háromoldalú egyeztetés: Borsik László, az Autonóm Szakszervezetek elnöke, Rolek Ferenc MGYOSZ-alelnök és Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca szakállamtitkára
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.