Wekler a királycsináló?

Bár az SZDSZ-ben Wekler Ferenc immár nem tűnik befolyásos politikusnak, mégis: döntő lehet a szava a márciusi elnökválasztó küldöttértekezleten.

A múlt év utolsó három hónapjában úgy 700 taggal gyarapodott az SZDSZ létszáma Dél-Baranyában. Főképp az ormánsági falvak lakói közül léptek be sokan, de eredményes volt a tagverbuválás Siklóson, Harkányban és Mohácson is. Az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén súlyosan esik tehát latba a dél-baranyaiak szava - a kistérséget 70 küldött képviseli majd. (Összehasonlításképp: Pécsett az SZDSZ taglétszáma alig éri el a százat, így ők tíz küldöttet delegálhatnak.)

A dél-baranyaiak Wekler Ferenc megyei elnököt tekintik vezéregyéniségüknek. A kistérség delegáltjai várhatóan az ő szavára hallgatnak majd a küldöttértekezleten, amikor arról kell dönteni: ki legyen a párt első embere. Az SZDSZ köreiből kiszivárgott információk szerint azonban nemcsak a dél-baranyaiak sorakoznak föl Wekler mögött: Baranya, Somogy és Tolna megye küldöttjei is vele tartanak. Ez azzal magyarázható, hogy Wekler a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként jó kapcsolatot ápol a térség liberális politikusaival.

Ismert, hogy Wekler Ferenc 1990 és 2006 között országgyűlési képviselője volt az SZDSZ-nek, és a politikus a párt egyik legbefolyásosabb vezetőjének számított. Az elmúlt ciklus közepén a Mecseknádasdon élő Weklert támadás érte amiatt, hogy családja állami támogatást kapott szőlőtelepítéshez. Ennek nyomán a politikust az SZDSZ 2006-os választási listáján anynyira hátra sorolták, hogy onnan már nem juthatott be a parlamentbe. Viszont fontos politikai szerephez jutott, amikor ő lett a regionális fejlesztési tanács elnöke.

Az SZDSZ márciusi értekezletén megjelenő 700 küldött negyede a Dél-Dunántúlt képviseli. Vagyis a régió voksai súlyosan esnek latba. A térség szabad demokratái - állítólag nem kis mértékben Wekler hatására - Kóka Jánost támogatják. Megkérdeztük erről Wekler Ferencet, aki ezt megerősítette, de többet nem kívánt nyilatkozni.

Az SZDSZ-ben még senki sem emelt kifogást a tömeges dél-baranyai tagtoborzás miatt, amit a helybéliek nem Weklernek, hanem Drávapiski polgármesterének, Mali Zoltánnak tulajdonítanak. A gépésztechnikus végzettségű, 34 éves vállalkozó nem tagadja, hogy a taglétszám-növekedés főleg az ő szervezőmunkájának eredménye.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.