Vizsgálják Aba prémiumát

Aba Botond távozása után majd' egy hónappal is tud meglepetésekkel szolgálni: sorozatos baklövései és a BKV ingatag pénzügyi helyzete ellenére több millió forintos prémiumelőleggel intett búcsút a vezérigazgatói széknek. A BKV magyarázkodik, a felmentését kezdeményező főpolgármester-helyettes viszont vizsgálatot rendelt el.


Vizsgálatot indít Aba Botond, volt BKV-vezérigazgató prémiumának ügyében Hagyó Miklós főpolgármesterhelyettes. Mint arról beszámoltunk, a BKV igazgatósága egy nappal azután szavazott meg komoly összegű prémiumelőleget Abának, hogy Hagyó Miklós főpolgármesterhelyettes bejelentette menesztését.

Hagyó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a BKV igazgatósága 2006. december 5-én tárgyalta a vállalat akkori vezérigazgatójának prémiumelőlegkifizetését. A főpolgármesterhelyettes még múlt év végén megállapította, hogy Aba Botond 2006ra nem rendelkezett a tulajdonos által jóváhagyott és aláírt menedzserszerződéssel, amelynek alapján a prémiumot kifizethették volna neki. Hagyó az ügy mielőbbi kivizsgálását kezdeményezi a BKV felügyelőbizottságának elnökénél, Székely Gábornál.
A zrt. nem sokkal korábban közleményben igyekezett megmagyarázni a kifizetés jogszerűségét. Eszerint a vezérigazgató munkáltatói jogkörét megosztva gyakorolja a Fővárosi Közgyűlés és a BKV igazgatósága, tehát dönthettek az ügyben.

Az azért az igazgatóságnak is feltűnt, hogy a BKV adósságállománya már elérte a 80 milliárd forintot, mert „a vállalat pénzügyeinek kedvezőtlenebb alakulása miatt az alapfeladatok után járó 60 százaléknál alacsonyabb összegű, azaz kevesebb, mint nettó négy és fél millió forintot” fizettek ki Aba Botondnak. (Dancs Gábor közlekedési tanácsnok által is megerősített információnk szerint bruttó 13 milliót.) Ez egyébként valóban csak előleg, amelyet „az üzleti terv teljesítésének Fővárosi Közgyűlés általi elfogadásáig visszafizetési kötelezettség terheli”, azaz vissza is vehetik. A gazdasági bizottság legkésőbb májusig dönt a kérdésben.

A mostani vezérigazgató, Antal Attila az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében felülvizsgálja a vezérigazgatói szerződés és a prémiumok rendszerét, hogy az közelítsen a hasonló nagyságrendű fővárosi cégek gyakorlatához.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.