Az EU-tagok nem tilhatják be a magyar baromfiexportot

Az Európai Unió tagországai nem tilthatják meg a teljes baromfiexportot Magyarországról, miután az unió állandó állategészségügyi bizottsága az Európai Bizottság véleményét követve  pénteken jóváhagyta a héten jelzett madárinfluenza-járvány elleni védekezésre tett intézkedéseket - jelentette ki a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője pénteken.

A tagországokat képviselő szakértői EU-testület - elmondása szerint - tájékoztatást kapott a magyar illetékesektől, és ennek  nyomán - a bizottság értékelésének megfelelően - azt állapították  meg, hogy a megtett intézkedések teljes egészében összhangban vannak a madárinfluenza-irányelvben foglaltakkal. Ezek a rendelkezések magukban foglalják a szükséges kereskedelmi  korlátozásokat, és biztosítják, hogy gyanús termék ne kerüljön ki az  övezetből. További intézkedések így egyetlen tagországban sem indokoltak -  szögezte le Philip Tod szóvivő. Hozzátette, hogy a magyar lépések garantálják az emberi és az állati egészség teljes védelmét. Korábbi bejelentés szerint Románia tervezte, hogy beszünteti a magyar baromfibevitelt. Több unión kívüli ország már életbe léptetett ilyen intézkedést. Szerbia és Horvátország után mától Oroszország és Ukrajna is megtiltottaa Magyarországról származó élő és vágott baromfi importját.

Ma Brüsszelben a tápláléklánc- és állategészségügyi állandó bizottság (SCFCAH) elemte a Magyarországon múlt héten napvilágra került madárinfluenzás esetet, valamint a járvány felszámolása, és további terjedése érdekében hozott hatósági intézkedéseket. A bizottság ilyen esetben általában elfogadja a nemzeti hatóság munkáját. Nem tesz újabb ajánlást, sőt ez a bizottság nem szokott piaci intézkedéseket hozni. 
Hétfőn az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei is áttekintik  a madárinfleunzával kapcsolatos helyzet alakulását az EU-ban. Tavaly  nyár óta ez az első eset, hogy a magas patogenitású vírus felbukkan  az EU-ban.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője a NOL-nak elmondta, hogy a bizottságot Süth Miklós országos főállatorvos már korábban tájékozatta arról, befejeződött a Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zónában a teljes baromfiállomány átvizsgálása, sehol nem találtak újabb esetet, miután az állatorvosok átvizsgálták a Szentes-Lapistó tíz kilométeres körzetében kialakított megfigyelési zónában található 18 baromfitartó telepet és az összes tanyát. A bevezetett rendszabályok, valamint a lúdtartó telepen a mintegy szárnyasok preventív leölése hatásos volt, és ezzel sikerült megelőzni a megbetegedés továbbterjedését. Jelenleg a legfontosabb feladat a bevezetett rendszabályok következetes betartása.

Baromfi-feldolgozás egy magyar üzemben. Kifogástalan, mégis nehéz exportálni
Baromfi-feldolgozás egy magyar üzemben. Kifogástalan, mégis nehéz exportálni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.