A Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadatását kérik a britek

Andrej Lugovoj orosz üzletember, volt KGB-ügynök és testőr kiadatását fogja kérni a brit kormány Moszkvától a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, mert elégséges bizonyíték gyűlt össze ellene - írta londoni kormányforrásokra hivatkozva a pénteki The Guardian, amelynek a gyanúsított cáfolta részességét a bűncselekményben.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki - miután szembekerült a Céggel - hét éve  Nagy-Britanniába szökött. November 23-án, háromheti haláltusa után hunyt el a londoni University College egyetem klinikáján; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta.

Litvinyenko a mérgezés feltételezett napján, november 1-jén a londoni Millennium Hotelben teázott két másik orosz exügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal, akiket a Scotland Yard hírek szerint kezdettől gyanúsítottként kezel.

A The Guardian magas rangú brit kormányforrásokat idézve pénteken azt írta: a Scotland Yard olyan dossziét készül átadni az ügyészségnek, amelyben megítélése szerint elegendő bizonyíték van Lugovoj ellen a vádemelésről szóló döntéshez.

A legnagyobb baloldali brit napilap szerint London már a jövő hónapban elküldheti az orosz félnek a kiadatási kérelmet, jóllehet brit kormányilletékeseknek meggyőződése, hogy Moszkva cserébe Borisz Berezovszkij orosz milliárdos kiadatását fogja követelni.

Berezovszkijt - Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasát - csalás vádjával körözik az orosz hatóságok, a Londonban élő oligarcha viszont menedékjogot kért Nagy-Britanniától, arra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz államfő környezete az életére tör. Az illetékes londoni bíróság meg is adta Berezovszkijnak a menedékjogot, azzal az indokkal, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, és hazájában nem számíthat méltányos jogi eljárásra.

A The Guardian szerint Litvinyenko azt állította szökése után, hogy Berezovszkijt követte Londonba, azzal az utasítással, hogy ölje meg a Putyin-féle vezetéssel szembekerült orosz pénzembert.

Moszkva - jóllehet az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok kitoloncolását az országból - hajlana egy olyan alkura, amelynek alapján átadná Lugovojt, ha a brit kiadják Berezovszkijt - áll a brit napilapban. Brit kormányforrások szerint azonban "nehéz megértetni" az orosz hatóságokkal, hogy a brit bíróságok teljesen függetlenek, és Berezovszkijt a bírósági végzés miatt nem lehet arra kényszeríteni, hogy visszatérjen Oroszországba.

A The Guardian szerint brit kormánykörökben attól tartanak, hogy ennek diplomáciai és gazdasági következményei is lehetnek a két ország kapcsolatában.

Jóllehet a polónium-210-es nyomait minden olyan londoni helyszínen kimutatták, amelyeken Lugovoj megfordult, a volt KGB-ügynök azt mondta a The Guardiannek, hogy nem bűnös, és semmi köze Litvinyenko meggyilkolásához. Hozzátette: nem értesült arról, hogy a Scotland Yard a kiadatását kérné.

Nemrég egy másik brit napilap, a The Times még azt írta: a Scotland Yard - repülőtéri biztonsági kamerák felvételei alapján - egy harmincas éveiben járó, "kifejezett közép-ázsiai vonásokkal bíró" férfi személyében azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, akit Litvinyenko környezetében "a Kreml által kiküldött bérgyilkosként" írtak le.

A The Times múlt heti értesülése szerint ez a meg nem nevezett gyanúsított, aki hamis szlovák vagy litván útlevéllel érkezett Londonban, Lugovoj és Kovtun mellett szintén jelen lett volna a Millennium hotelbeli teázáson, és ő tette volna a polóniumot Litvinyenko teájába.

(MTI)

Andrej Lugovoj
Andrej Lugovoj
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.