Hiánypótlás

Az egyre megbízhatatlanabb magyar DVD-piacnak köszönhetően örülni kell minden olyan kiadványnak, amely nem a "raklapos" dömpingkínálatot, hanem az értékesebb művek sorát gyarapítja. Különösen felértékelődik, hogy egy európai klasszikusról van szó: A szicíliaiak klánja minden idők egyik legjobb gengszterfilmje.


Eddig csak tévében lehetett elvétve elkapni ezt az elegáns maffiatörténetet, amely tisztán európai forrásból, ám amerikai megrendelésre született. A mű tulajdonképpen három francia színésznemzedék legkiválóbbjainak jutalomjátéka: a fiatal Alain Delon mellett Lino Ventura (aki Olaszországban született) és a filmtörténet nagy öregje, Jean Gabin emeli a kihagyhatatlan mozik sorába Henri Verneuil rendezését. A felsorolásból nem lehet kihagyni a zeneszerző Ennio Morriconét sem, akinek westernes hangvételű muzsikája kiemeli a film kemény, rideg képeinek hangulatát a bűnözői világban.

A feszült remekmű különlegessége, hogy kidolgozott jellemeket visz a vászonra: a tökéletes bűnügy után személyes sértődés és bosszú miatt mindent képesek feláldozni. A film érdekes elegye a műfajfilmnek és a drámának.

A mostani DVD-kiadáson minden rajta van, ami az átlag hazai házimozi-tulajdonosnak alapvető igénye: magyar felirat és szinkron (ez utóbbi frissen készült). Érdekes, hogy francia hangsáv nincs a lemezem: a mű amerikai megrendelésre, egészen pontosan a Fox stúdió részére készült, így annak idején az angol nyelvű kópia számított az eredetinek, a francia verzió a szinkronizált.

(A szicíliaiak klánja, kiadja az Intercom)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.