Ágyszámegyezség bejegyzetlen fórumon

A dél-dunántúli régió 11 - nem súlyponti - kórházának képviselői megállapodtak 1292 aktív ágy elosztásáról. Az egyezség nem az erre hivatott Dél-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsban történt, hanem egy újonnan létrehozott egyeztető fórumon.

A dél-dunántúli régió 11 - nem súlyponti - kórházának képviselői megállapodtak 1292 aktív ágy elosztásáról. Az egyezség nem az erre hivatott Dél-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanácsban (DDRET) történt, hanem az újonnan létrehozott Dél-dunántúli Regionális Egészségügyi Egyeztető Fórumon (DDREEF). Ezt Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd (MSZP-SZDSZ-Szövetség Dombóvárért), kezdeményezésére hozták létre, miután a DDRET elutasította a szaktárca javaslatát.

Szabó Loránd elmondta: a fórum nem bejegyzett szervezet, azért hívták életre, mert a régió kórházai nem lettek volna nyugodtak, ha aktív ágyszámaikról a fejük fölött születik döntés. Ülésükre a régió valamennyi érintett kórházát és fenntartóikat meghívták, közülük azonban a Baranya megyei, a harkányi és a mohácsi intézmény vezetője nem ment el. A súlyponti kórházak vezetői is távol maradtak, igaz, ők nem érintettek. Arra, hogy a tárca komolyan veszi-e a DDREEF-et, a polgármester azt mondta: majd kiderül. A minisztérium tegnap átvette a megállapodást.

A fórum szerdai ülésén a szakmai egyeztetés feszültségmentes volt, a kórházigazgatók saját intézetük mellett szem előtt tartották a többi kórház érveit. Az 1292 aktív ágyból 1237-re tettek javaslatot, a fennmaradó 55 ágyból 25-öt a kaposvári kórház tüdőosztályának szánnak, tízet a pécsi orvosi egyetem ideggyógyászatának, húszat valamelyik súlyponti kórház onkológiai osztályának ajánlottak fel.

Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlése és a DDRET elnöke nem vett részt az egyeztetésen. Azt mondta: egyrészt az ülés utáni napon kapta meg a fórumról az értesítést, másrészt a "jogállás nélküli fórumnak" semmi köze nincs a DDRET-hez, elnökként neki ezen a "partizánakciónak" tekinthető megbeszélésen semmi dolga nincs.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.