Gyurcsány Ferenc Davosban: hasonló uniós gondok

Az Európai Uniónak egységes hatalmi tényezőként kell fellépnie, ha nem akar alulmaradni az Egyesült Államokkal vagy Ázsiával szemben a gazdasági és politikai versengésben - nyilatkozta a magyar miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) alkalmával.


A 37. davosi tanácskozás egyik fő témája a globális erőviszonyoknak az egyes térségek és országok hagyományos nyugati dominanciát kihívás elé állító felemelkedésével járó megváltozása. Európának egységes fellépést kell tanúsítania a kulcsfontosságú kérdésekben, ha nem akar alulmaradni a versenyben Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben - mondta erre utalva a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc egyúttal elismerte, hogy egyes esetekben nemzeti érdekeikre tekintettel önállóan kell cselekedniük a tagállamoknak. Magyarország esetében ez azt jelenti - mondta - , hogy az Oroszország túlságos energiaipari befolyásával kapcsolatos európai félelmek ellenére kétoldalú keretben kell megállapodásokat kötnie Oroszországgal a kőolaj- és a földgázexport tárgyában.

A magyar miniszterelnök egyetértett azzal, hogy szükség van egy egységes uniós energiapolitikára, ami csökkentené a Moszkvától való függést az energiaellátásban. Azonban addig is, amíg létrejön az egységes politika, az olyan országoknak, amelyek a leginkább érzik ezt a függőséget, mint Magyarország is, kötelességük biztosítani az egyenletes energiaellátást a lakosság számára még akkor is, ha az önálló cselekvés rossz fényt vet az EU egységére - tette hozzá.

Az EU további bővítési céljaival kapcsolatban úgy vélekedett: egységes vélemény az, hogy a Nyugat-Balkán - Szerbia, Horvátország, Macedónia és Albánia - Európa része. Ezen túlmenően "sok nyitott kérdés van" - fogalmazott, hozzátéve: a Nyugat-Balkán integrációja után "egy hosszú szünet várható".

Belpolitikai kérdésekről szólva azt mondta: a tavaly őszi zavargások és tiltakozások után már eléggé megnyugodtak a kedélyek ahhoz, hogy a kormány az egészségügyi és oktatási reformokra összpontosíthasson. "A politika nem szépségverseny" - válaszolta a miniszterelnök a riporternek arra a kérdésére, vajon nem tart-e attól, hogy a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után egyes népszerűtlen reformok tovább rontanak népszerűségén. "Azért tesszük ezt, mert úgy gondoljuk, ez az ország érdeke" - mondta.Kóka: új energiapolitika kell

Európának és Magyarországnak is új energiapolitikára van szüksége, ami csökkenti az ellátás biztonságát veszélyeztető egyoldalú függőséget és növeli a hatékonyságot, a megújuló energiaforrások alkalmazását - mondta Kóka János gazdasági miniszter a davosi Világgazdasági Fórumon.

A gazdasági miniszter kiemelte, a magyar kormány 100 milliárd forintos, a háztartások energiatakarékosságát javító programot indít. Az energiapolitika és annak a fenntartható növekedésre, illetve a környezetre gyakorolt hatása az egyik vezető témája a

világ legnagyobb gazdasági hatalmú országai és vállalatai davosi csúcstalálkozójának. A szerdán kezdődött, 2.400 állam- és kormányfő, valamint ipari csúcsvezetők részvételével zajló konferencián Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kíséretében Kóka János is részt vesz.

A miniszter kifejtette: "Csakis az energiafüggőség csökkentése, a pazarlás visszaszorítása, az energiafelhasználás hatékonyságának javítása kínál biztonságos és kiszámítható jövőt Magyarországnak. A költségvetés és a Magyar Fejlesztési Bank forrásaira alapozva ezért programot indítunk a háztartások energiatakarékosságának javítása érdekében. A következő 7 évben 100 milliárd forintot költünk erre a programra - fogalmazott Kóka János. Cél az is, hogy 2013-ra Magyarország villamosenergia-termelésének legalább 6,5-8 százalékát megújuló energiaforrások adják - tette hozzá.

A gazdasági miniszter kiemelte, a pénz nem elég, új kultúra is kell, ami az energia- és környezettudatosságra, valamint az egyéni felelősségre épít. "Az egykori szocialista országok számára itt a kijózanodás ideje: az egykor olcsó és korlátlan energiaforrásoknak mára piaci ára lett, és az ellátás kockázatai is vitathatatlanok - fogalmazott. Úgy vélekedett, mihamarabbi közmegegyezésre van szükség az energiapolitikában. "Ezért kezdeményeztem a Nemzeti Energiatanács felállítását parlamenti pártok, az akadémia, a civil szféra és az érintett ágazat meghatározó gazdasági szereplői részvételével" - mondta Kóka János.

  (MTI)

Gyurcsány Ferenc Davosban
Gyurcsány Ferenc Davosban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.