Móse Kacav monnyon le - mondja a megkérdezettek 71 százaléka

Az izraeliek nagy többsége azt tartaná jónak, ha a súlyos  bűncselekményekkel - szexuális zaklatás, nemi erőszak, hatalommal  való visszaélés, korrupció - gyanúsított, de ártatlanságát  hangoztató Móse Kacav államfő azonnal lemondana hivataláról - derült  ki két közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

A Jediót Ahronót című napilap a Dahaf közvélemény-kutató intézet felmérését ismertette, amely szerint a megkérdezettek 71 százaléka úgy vélte, Kacavnak azonnal le kellene mondania, míg 29 százalékuk szerint most még nem kellene ezt megtennie (a hibahatár 4,4 százalék volt).

Egy másik napilapban, a Maarivban megjelent, a Teleszeker intézet által elvégzett szonda szerint a válaszadók 66,7 százaléka gondolta úgy, hogy az államfőnek le kellene mondania, míg ezzel ellenkező véleményt 20,9 százalékuk hangoztatott (2,5 százalék nem adott választ). Kacav szerdán hivatalából való ideiglenes felfüggesztését kérte az izraeli parlamenttől, egy nappal azután, hogy az izraeli főügyész közölte, vádat akar emelni ellene.

Az illetékes parlamenti bizottság csütörtökön megkezdte a vitát az államfő folyamodványáról. Izraeli sajtójelentések szerint a bizottság csekély többséggel eleget fog tenni Kacav kérésének. Ideiglenes visszavonulásával Kacav elébe megy számos izraeli közszereplő követeléseinek, akik szerint le kellene mondania hivataláról. Erre szólította fel az államfőt Ehud Olmert miniszterelnök, több miniszter és a kneszet több mint 30 képviselője (az összesen 120-ból). Kacav szerdán azt mondta, hogy "utolsó leheletéig" harcolni fog igazáért, s amíg teheti, hivatalában marad, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Ám ha Menahém Mazuz főügyész mégis a vádemelés mellett dönt - hangsúlyozta Kacav -, ő azonnal benyújtja lemondását. A vádemelés ugyanis megfosztaná őt mentelmi jogától. A 61 éves izraeli államfőt, akinek hivatali ideje idén júliusban jár le, 16 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, ha egy vádemelés esetén a súlyos vádak bizonyítást nyernek. Ha Kacav idő előtt távozna hivatalából, ideiglenesen Dalia Icik parlamenti elnök lépne a helyébe, míg a parlament nem döntene Kacav utódjának személyéről. A vádemeléshez háromnegyedes parlamenti többségre van szükség, és megfigyelők szerint ezt a többséget igen nehéz lenne a vádemelési eljárást szorgalmazóknak biztosítaniuk.

Az izraeli sajtó a dühös elnökről ír

"Őrültnek" és "szélsőségesnek" nevezte a csütörtöki izraeli sajtó a nemi erőszakkal vádolt Móse Kacav elnök előző napi kirohanását, amelyben az államfő "az ő beszennyezésére irányuló összeesküvéssel" vádolta a médiát, a főügyészt és a rendőrséget. Az ország három legnagyobb napilapja címlapján hozta a dühös elnök fotóját, amint vádlón mutat az újságírókra.

"Mindenki bűnös, kivéve őt" - ironizált a Maariv Kacavon, aki magát "médialincselés áldozatának" nevezte, s egyenesen Alfred Dreyfus kapitányhoz, a 19. század végén egy koncepciós antiszemita perben ártatlanul elítélt francia tiszthez hasonlította magát. Amnon Danker, a lap főszerkesztője - Emile Zola híres, "Vádolom..." kezdetű cikkét felidézve - azt írta, hogy Kacav "ízléstelen színjátékot adott elő". A Jediót Ahronót így írt: "Immár sajnos nemcsak bűnügyről van szó, hanem klinikai esetről is. Akár ideiglenesen felmentik, akár lemond, világos, hogy az elnököt sürgősen kényszerszabadságra kell küldeni."

A Háárec vezércikkírója úgy vélekedett, hogy Kacavnak, "ha másért nem, ezért a beszédért távoznia kell. Még ha az elnök tiszta is, mint a hó, még ha nem tapogatott is, le kell mondania azért, amit mondott. Miután a főügyész vádemelési terve nyomán lehullt róla egyik álarca, a szexuális sorozatbűnözőé, beszéde nyomán felfedeztük szónoki képességeit, holott ez a félénk ember unalmas és üres beszédekhez szoktatott bennünket. Az az ember, aki hivatalos beszédeiben a törvény és a demokrácia felsőbbségét dicsőítette, valójában ezek esküdt ellensége" - írta a liberális napilap.

A kneszet parlamenti ügyekkel foglalkozó bizottsága csütörtökön ült össze, hogy döntsön Kacav kéréséről, amelynek értelmében három hónapra "szabadságolnák" őt. Az izraeliek nagy többsége ugyanakkor az államfő lemondását követeli.

Hosszabb szabadság

Az izraeli parlament engedélyezte a nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított, de ártatlanságát hangoztató Móse Kacav elnöknek, hogy három hónapig tartó szabadságra menjen. A parlament (kneszet) házbizottsága 13 támogató és 11 ellenző szavazattal hagyta jóvá az államfő szabadságolási kérelmét. "E pillanattól kezdve az elnök ideiglenesen fel van mentve a tisztségével járó teendők ellátása alól" - jelentette be Ruhama Avraham, a bizottság elnöke.

Kacav szabadságának ideje alatt a parlament elnöke, Dalia Icik látja el az államfői teendőket, amelyek egyébként jobbára csak protokolláris jellegűek. A bizottsági vitában több képviselő az államfő azonnali lemondását sürgette.

Kacav megbízatása rendes körülmények között júliusban járna le. Ha rábizonyítják a bűnöket, amelyekkel gyanúsítják, 16 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Még nem emeltek ellene vádat hivatalosan, Menáhem Mazuz főügyész várhatólag rövidesen eldönti, hogy megindítsa-e a büntetőeljárást az államfő ellen. (MTI)

Móse Kacav
Móse Kacav
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.