Harminc múzeum indult az Alfától

Bár egy honlapon már be is tolták a Hősök terére a Louvre előtt álló üvegpiramist, mi egyelőre a föld alatti bővítésre vonatkozó döntést várjuk - mondta a Szépművészeti Múzeum tegnapi éves sajtótájékoztatóján a főigazgató, Baán László.

Ahogy az iskolalátogatásra érkező szúrós szemű szakfelügyelőt is mindig a leglátványosabb eredményeket produkáló osztályba tessékelik, úgy eshetett talán az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárának, Schneider Mártának a választása a Szépművészeti Múzeumra. A tavalyi évben 12 időszaki kiállítással, 600 ezres látogatószám-rekorddal, megújult állandó gyűjteményekkel és teljes homlokzat rekonstrukcióval büszkélkedő intézménybe hívta tegnap a főigazgatóval, Baán Lászlóval a sajtó képviselőit, az elmúlt év összmúzeumi eredményeinek és az idei tervek bemutatására.

- Hatvan százalékkal nőtt a Szépművészeti Múzeum látogatottsága, hússzal-hússzal a szentendrei skanzené és a Magyar Nemzeti Galériáé, 200 ezren jöttek-mentek a múzeumok éjszakáján, ebből 60 ezren vidéken - sorolta bevezetésképpen az üdítő számokat az államtitkár. - Az állami garanciavállalás intézményének bevezetése mellett a tavalyi év újabb sikereket hozott a minisztérium, múzeumfejlesztésre létrehozott Alfa-programjának kapcsán - tette hozzá.

A 2004-ben indított, az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessé tételét, nagyszabású nemzetközi tárlatok bemutatását, a megelőző műtárgyvédelem szempontjainak érvényesítését, új múzeumpedagógiai fejlesztéseket és az önkormányzati múzeumok modernizációját célzó program három év alatt 950 millió forintból 43 projektet valósított meg.

- Harminc állandó tárlata fiatalodott meg az elmúlt három évben, komoly anyagok eljuthattak vidéki városokba, meglepően nagy, több tízezres látogatószámokat eredményezve - vázolta a program eddigi legjelentősebb vívmányait Schneider Márta. A korábbi évek 300 millió forintot meghaladó éves Alfa-költségvetéshez képest az idei évre 230 milliót ígért. Mint mondta, ezen felül csak állományvédelemre 50 milliót költenek majd.

Az idei múzeumi ínyencségekből kiemelte a Nemzeti Múzeum Dzsingisz kán-kiállítását - amelyet 40 millió forinttal támogat a minisztérium -, a Nemzeti Galéria Zichy Mihály festő életműtárlatát és a Természettudományi Múzeum újabb, ezúttal Patagónia óriás dinoszauruszait bemutató kiállítását.

Az államtitkár asszony megerősítette azt a korábbi, lapunkban megjelent hírt, hogy az Ernst Múzeum a Dorottya galériával együtt betagozódik a fél év múlva közhasznú társasággá alakuló Műcsarnokba - a Műcsarnok főigazgatójának, Petrányi Zsoltnak az elképzelései és programmódosítási javaslatai alapján.

A kérdésre, hogy mekkora összeggel támogatják az idén a nagy kiállításokat, Schneider Márta elmondta: 157 millió forintot különítenek el a Nemzeti Kulturális Alap keretein belül, ennek múzeumi kollégiuma 40 millióval finanszírozza az országon belül utazó kiállításokat, és további 120 millióval járulnak hozzá a kiemelkedő jelentőségű hazai tárlatokhoz.

Ez utóbbiból tavaly bőven jutott a vendéglátó Szépművészeti Múzeumnak is, amely fennállásának legsikeresebb esztendejét zárhatta 2006-ban. Az öt évszázad spanyol festészetét felvonultató kiállításukra 210 ezren, Rembrandt rézkarcaira 120 ezren, a Zsigmond korát bemutató tárlatra 95 ezren voltak kíváncsiak. A Van Gogh-tárlat kapcsán egyelőre csak anynyit tudni: eddig 150 ezren látták és további 100 ezren váltották már meg elővételben a jegyüket.

- Minden bizonnyal azt gondolják, hogy nehéz lesz felülmúlni a tavalyi évet - mondta a múzeum főigazgatója, Baán László -, pedig legalább ilyen színes a 2007-es év kínálata.

Negyven év művészbélyegei után spanyol, német és perui gyűjteményekből érkező inka kincsekkel várják a látogatókat, a Dürertől induló, négy évszázad rézmetszeteit bemutató kiállításukat követően egy Hundertwasser-anyagot és egy svájci magángyűjtemény darabjait, többek mellett Picassót, Kleet és Kandinszkijt mutatják be.

A főigazgató kiemelte, hogy az idén az egyiptomi gyűjteményük anyagából Szolnokon, később Kaposvárott nyílik kiállítás a Remekművek vendégségben című sorozat keretében.

Új szintet hoznak az életükbe

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: hamarosan döntés születhet az épület térszint alatti bővítéséről. Az ehhez szükséges látványterveket már egy harmincmilliós uniós pályázati pénzből elkészíttették, most a minisztérium döntésére várnak. Ennek értelmében megépülhetne az elkövetkező évek egyik legnagyobb kulturális beruházásaként a mintegy 6000 négyzetméteres, Hősök Tere Látogató és Turisztikai Központ elnevezésű múzeumrész. Kávézóval, étteremmel, múzeumi bolttal, gyermekfoglalkoztatóval, egy újabb, 1200 négyzetméteres kiállítótérrel, interaktív médiapáhollyal és egy előadóteremmel.

Az 500-600 milliós önrésszel számoló, ötmilliárd forintos beruházás előreláthatóan jövőre megkezdődhetne, és terveik szerint 2010-re át is adnák a központot a látogatóknak.

Ezzel egyidejűleg meg kellene oldani a Hősök tere forgalmának lezárását. Vissza kellene nyernie a fővárosnak a legszebb terét, parkos, kávézós, sétálós színfolttá alakítva. Hogy a külföldiek jogosan nevezhessék a magyar Szent Márk térnek.

Jövõre kezdenék az ötmilliárdos beruházással készülõ, föld alatti látogatóközpont építését
Jövõre kezdenék az ötmilliárdos beruházással készülõ, föld alatti látogatóközpont építését
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.