"Csak a félelemtől kell félni"

A svájci Keresztény Néppárt felajánlotta a Fidesznek, hogy megfigyelőket küld március 15-én Magyarországra - jelentette be Balog Zoltán. Megfigyelőket remél Konrád György is, bár az író szerint a világ enélkül is pontosan tudja, hogy valójában elhúzódó jobboldali puccskísérlet zajlik. Hankiss Elemér szerint nem kell félni, de a parttalan randalírozás helyett itt lenne az ideje Hyde Parkok ki- jelölésének.

Csak a kormánypropaganda sugallja, hogy márciusban Magyarországon polgárháborús helyzet állhat elő - közölte tegnap sajtótájékoztatón Balog Zoltán. A Fidesz politikusa úgy látja, hogy a svájci Keresztény Néppárt - amelynél a napokban látogatást tett ő maga és mások között Morvay Krisztina is - megfigyelői garantálhatnák azt, hogy október 23-ával ellentétben semmi olyan nem történik március idusán, ami sértené az emberi jogokat. A megfigyelők meghívásáról a Fidesz dönt, adott esetben költségeiket is állja.

Az emberi jogi bizottság fideszes elnökének elvileg igen sok megfigyelőt kellene hazánkba invitálnia - hiszen valamennyi megyeszékhelyre szerveztek demonstrációt. A tévészékház előtti szeptemberi zavargások idején országszerte ismertté vált Toroczkai László már bejelentette, hogy az MSZP és/vagy az SZDSZ budapesti székházai elé nagygyűléseket szerveznek, és ugyanezt teszik a "vidék más jelentősebb településein" is. A radikális jobboldali szervező azt is közölte, hogy "az ügy sikere érdekében több szervezetet is felkér, illetve bevon a megmozdulások szervezésébe".

A Fidesz retorikájában tavaly ősz óta létezik a "megélhetési válság" kifejezés, amely ellenzéki politikusok szerint "semmilyen eseményt nem zár ki" tavaszra. Ugyanakkor jól érezhető a hangulatkeltés: a Magyar Nemzet arról ír, hogy - kis túlzással - folyamatosan képzik a rendőröket a demonstrálók leverésére. Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára erről annyit mondott: a rendőrség kellőképpen felkészül az esetleges zavargásokra, és ha kell, minden, törvény adta lehetőséget felhasznál a rend fenntartására.

Nagy kár lenne egy szép nemzeti ünnepet megint elrontani - mondja március 15-éről Hankiss Elemér. A szociológus azt javasolja, ne féljen az ország az eseményektől, szerinte inkább "a félelemtől kell félni". A randalírozók és a demonstrálók is megtanulták egymás gesztusait - tette hozzá. Hankiss Elemér elfogadja, hogy bizonyos határig az utca is része a demokráciának, ez azonban nem korlátozhatja mások szabadságát. A nyilvánosság erejével, a közbeszéd erősítésével le kellene szoktatni az embereket a demokráciára kártékony megmozdulásokról - mondja Hankiss Elemér, aki úgy látja, érdemes lenne az ország több pontján a megszólalás tereit, Hyde Parkokat létrehozni. Némileg ez is segíthetné a konfliktusok oldódását.

Hankiss-sal egyetértve Konrád György sem a félelmet, hanem a szellem és a szellemesség erejével történő felkészülést javasolja. Ehhez szerinte a demokrácia híveinek nem szabad gyávának és óvatosnak mutatkozniuk. "Nem szabad mindent a hatóságokra bízni" - jelentette ki az író. A PEN Klub korábbi elnöke szerint "hoszszabbított puccskísérlet" zajlik Magyarországon olyan módszerekkel, amelyekkel a weimari köztársaság idején a nácik, korábban pedig az orosz kommunisták utcai harcosai is éltek.

"A fő erők most sem jelennek meg egyértelműen, de szavaik elárulják őket. Az a lényeg: nem szabad teret engedni a szélsőségeseknek, a civil polgárság pedig tartsa a szemét ezeken a csoportokon, előre felkészítve a lakosságot, hogy mi következhet". Konrád - Baloghoz hasonlóan - felveti külföldi megfigyelők jelenlétének szükségességét, bár hozzáteszi, a világ látja, mi folyik itt - ellenzéki parlamenti pártok hallgatólagos támogatásával.

Az író a kordában tartott demonstrációkat alkotmányosnak tartja, de - szögezte le kérdésünkre - demokratikusan választott kormányt csak választáson, várhatóan 2010-ben lehet meneszteni. Ha a többség ezt akkor úgy akarja - tette hozzá.

Bruttó 150 millió forintot szán a kormány a március 15-i állami ünnepség megszervezésére. A kabinet közbeszerzési eljárást írt ki a rendezvényt szervező cég kiválasztására, pályázni január 29-ig lehet. Tavaly nagyjából kétszer ennyi pénzből szervezték a március 15-i központi ünnepségeket. Danks Emese a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón viszont még nem árulta el, hogy Gyurcsány Ferenc mond-e beszédet, és ha igen, akkor hol és mikor. Mint mondta, a részletes program a közbeszerzési eljárás lezárása után lesz ismert.

Balog Zoltán: A Fidesz adott esetben a svájciak költségeit is állja
Balog Zoltán: A Fidesz adott esetben a svájciak költségeit is állja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.