Két gyerekkel iratok és pénz nélkül

Ilona asszony soha nem gondolta volna, hogy a hipó szagát ilyen könnyen meg lehet szokni. Korábban mindig felfordult tőle a gyomra. Ma már nem engedheti meg az efféle kényeskedést, hipószaggal fekszik és kel, az egyik nógrádi kórház frissen felvett takarítójaként parfüm helyett hordja ruháján a fertőtlenítőszer tömény kipárolgását.

 

Volt idő, amikor egy fuvarozó vállalkozó otthon unatkozó asszonyaként nem volt más dolga, mint azon töprengeni, legközelebb milyen színű csíkot húzasson hosszú vörös hajába. Azután nagyot fordult körülötte a világ, és két gyermekével menekülnie kellett a férje elől.

Hónapokig bolyongtak az országban, miközben különböző hivatalok széles körű levelezést folytattak egymással ügyükben. Teltek a hetek, de nem akadt egyetlen hely sem, ahol egy nyolcéves és egy ötéves fiúval csomagok, iratok és pénz nélkül vándorló 38 éves nőt befogadtak volna. Ő közben idegösszeomlást kapott, egyszer szívelégtelenséggel kórházba is került. Amikor jobban lett, kiengedték. Vissza az utcára.

 

"Volt férje bántalmazta, ennek nyomairól látleletet vetetett fel, de feljelentést tenni fél. Elmondtam, hogy érdeklődjön Salgótarjánban a családok átmeneti otthonában, az útiköltségét ki tudjuk fizetni." (Részlet a Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársának feljegyzéséből.)

 

Ilona korán kimaradt az iskolából, még a tizennégyet sem töltötte be, amikor élettársi kapcsolatra lépett egy nála jóval idősebb férfival. Szülőfalujában, Bódvaszilason ezen senki nem ütközött meg, egy népes család hatodik lánygyermekeként csupán nővérei példáját követte. Gyermekei a második férjétől születtek, házasságát a féltékenység tette tönkre, a válást három éve mondták ki. Fiaival hazaköltözött Bódvaszilasra, mígnem tavaly nyáron volt férje elvitte a gyermekeket. Ilona egykori ózdi lakásukból szöktette vissza a két fiút, akkortól egyfolytában menekül. Először testvéreit kereste fel, akik időközben maguk is szegénysorban élő, sokgyermekes családanyákká lettek, egy-két hétnél tovább egyikük sem tudta befogadni őket.

 

"Salgótarjánban sajnos nincs hely, és előreláthatóan nem is lesz, Budapesten az Üdvhadsereg krízisközpontjában egy-két hétig maradhatnának. Próbálok albérletet keresni nekik, de sajnos, csak 35 ezer forint plusz rezsiért van kiadó lakás. Hívtam az ózdi bíróságot, mert az édesanya szerette volna kérni, hogy lakhasson a gyermekeinek ítélt lakásban, de 15 ezer forintot kellett volna befizetnie, és nem volt rá pénze. Az Áldozatsegítő Szolgálat nem tud segíteni. Említettem neki, hogy a megyeházán felkereshetné a Nép ügyvédje irodát." (Részlet a Nyugat-Nógrád Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársának feljegyzéséből.)

 

A testvérétől testvéréhez költöző asszony egyfolytában attól rettegett, hogy a férje rájuk talál. Az ózdi családsegítő szolgálatnak írt levelében azt kérte, hogy a gyermekek néhány ruháját hozzák el közös lakásukból, mert ő már nem mer oda visszamenni. Közben volt férje pert indított a gyermekekért, egy másik eljárás pedig egykori közös lakásuk birtoklásáért folyik. Az ózdi bíróság azzal tette át az iratokat a kazincbarcikaira, hogy Ilona utolsó ismert lakcíme Bódvaszilason volt, ami Kazincbarcikához tartozik. A kazincbarcikai bíróság pedig azzal küldte át a másik iratot Ózdra, hogy a perelt lakás ott található.

Miután az utolsó nővérétől is mennie kellett, Ilona útja a hajléktalanszállóra vezetett. Az asszony és két fia egyetlen ágyat kapott egy húszfős hálóban, ahol férfiak és nők vegyesen töltötték az éjszakát. Fejtől, lábtól feküdtek, hogy elférjenek. Az asszony minden este kimosta és minden hajnalban kivasalta a gyerekek ruháját. Két héttel később a Vöröskereszt vezetője behívatta Ilonát, és azt kérdezte tőle: hajlandó lenne-e takarítónőként dolgozni a helyi kórházban, és saját keresetéből mindent újrakezdeni?

"Tisztelt bíróság! Megvert, megalázott, gyermekeivel elüldözött anya az ellátásunkba került, tőlünk ügyvédi segítséget fog kapni, valamint a gyermektartással és a vagyonmegosztással kapcsolatos peres eljárást hivatalból eszközöljük." (Részlet a Magyar Vöröskereszt ózdi bíróságra küldött leveléből.)

 

Ilona és gyermekei most a Vöröskereszt által március végéig kifizetett albérletben laknak. Az asszony dolgozik, a nagyobbik fiú iskolába, öccse óvodába jár. A segélyszervezet ügyvédje által indított jogi eljárásra reagálva a volt férj a napokban egyezséget ajánlott: februártól gyermektartást fizet, visszamenőleg is átutalja az elmaradt összeget, ha eltekintenek a perektől. Ilona elfogadta az ajánlatot, mert jövő hónaptól már lesz annyi pénze, amennyiből az albérletét tovább tudja majd fizetni.

Innen nem kell tovább menekülniük.

Ilona március végéig otthonra talált
Ilona március végéig otthonra talált
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.