Kasszafúrók

Budapest újkori történetének egyik legnehezebb időszakára készül, a városvezetést megbénítják a sarzsikért folyó belső pártharcok, az államkasszából egyre vékonyabban csordogál a városnak szánt apanázs, a városházán pedig már fenik azt a kést, amit a fővárosi fenntartású intézmények "torkának" készülnek szegezni.

Az idén 13 milliárd forinttal kevesebb pénzből kell kijönnie Budapestnek és az általa fenntartott több mint kétszáz intézménynek. A három leginkább vesztes ágazat a városüzemeltetés, valamint - szokás szerint - az oktatás és a kultúra. Legalább egymilliárd forintot vonnak el a fővárosi teátrumoktól, amelyek akár kétharmadának lakat kerülhet az ajtajára - legalábbis az érintettek vészjelei szerint. Már éhségsztrájkolnak azok a pedagógusok, akik fülest kaptak arról, hogy középiskolájuk egyike annak a húsznak, amit a főváros a takarékoskodás jegyében más intézményekkel vonna össze.

És ez még csak a kezdet, a főváros ugyanis sarokba szorult. A nagyobb fejlesztések (például a metróépítés vagy a Combinók megvásárlása) eddig is hitelből mentek, a városháza viszont elérte a kölcsönlehetősége plafonját. Hacsak a főpolgármester nem húz a fejére harisnyát, és nem próbálja kirabolni a budakeszi takarékpénztárt, nem marad más megoldás a források előteremtésére, mint az államnak - vagyis a megszorítás. Némi leegyszerűsítéssel a működési kiadásokat elsősorban azért kell visszafogni, hogy meglegyen az a tartalék, amire legalább újabb hiteleket vehet fel a város. A városvezetésnek ki kell majd használnia az avatási ceremóniákat, mert nem lesz sok belőlük, a közeljövőben inkább intézménybezárásokról, összevonásokról és az ezek miatti tiltakozásokról fognak szólni a hírek. Ha csak az oktatást nézzük, az idei, kétmilliárd körüli megszorítást jövőre ennek a háromszorosa fogja követni, majd újabb négymilliárd kivonása minden esztendőben, az évtized végéig.

Mindeközben a Gyurcsány-kormány Budapest-barátsága már a szép szavakra sem korlátozódik (a HÉV-bérletek állami támogatásának megszüntetéséért a kormányszóvivő például a városházát hibáztatta), Demszkynek pedig már régen elkopott az az ujja, amivel folyton Orbán Viktorra mutogatott.

A városi színházak, iskolák, könyvtárak bezárása és a rájuk jutó kiadások visszafogása helyett lehetne gondolkodni a kevés pénzből létesíthető, de hasznos beruházásokon, olyan útfelújítások megszervezésén, amelyek a következő - talán nem is enyhe - telet is kibírják, a minisztériumokat lepipáló létszámú Főpolgármesteri Hivatal reformján vagy akár az egyre burjánzó és hatalmas pénzek felett diszponáló közműcégek átszervezésén. Bár a város elmúlt 17 éve alapján ez is inkább extrém sportnak tűnik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.