Merkel: a globalizáció több esélyt kínál, mint amennyi kockázattal jár

A globalizáció sokkal több esélyt kínál, mint amennyi kockázattal jár - jelentette ki Angel Merkel német kormányfő szerdán este Davosban, a 37. Világgazdasági Fórumot megnyitva.

A kancellár szerint a globalizáció felkínálja a nagy esélyt a "több békére, szabadságra és jólétre", ezért hagyni kell kibontakozni a globalizáció erőt.

Az üzlet és politika világának 2500 döntéshozóját, köztük 24 állam- és kormányfőt összehozó fórum a globalizáció jelképe a folyamat ellenzői szemében, akik azzal vádolják a résztvevőket, hogy "igazságtalanul felosztják maguk közt a világot".

Merkel kijelentette: tudja, hogy a globalizáció kifejezés sok embert elijeszt. Ezért van szüksége a világnak egy olyan gazdaságra - mondta -, amely rendezett keretek közt, a méltányosság szabályainak elkötelezetten működik. Az Európai Unió és a G8 elnöki tisztét betöltő Németország kormányfőjeként Merkel asszony szorosabb együttműködésre kérte a nemzetközi közösséget olyan új kihívások legyőzésére, mint a klímaváltozás vagy az energiaellátás biztonsága.

 A kancellár sürgette a vámok csökkentését a Kereskedelmi Világszervezet 150 tagországa között. Merkel szerint nem nyerő stratégia az, amely magas vámok mögé akarja rejteni a saját gyengeséget.
(MTI/dpa/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.