Beigazolódott a madárinfluenza-gyanú

A gyanúnak megfelelően valóban madárinfluenzában betegedtek meg a Csongrád megyei ludak - tájékoztatta az állategészségügyi vizsgálatok befejezését követően az agrártárca sajtóosztálya szerdán az MTI-t.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriuma - amely nemzeti referencia laboratóriumként működik - elvégezte a Csongrád megyéből madárinfluenza gyanújával beküldött, libából származó minták vizsgálatát, és megállapította: a szakemberek magas pathogenitású H5 típusú vírustörzset mutatottak ki, amely - az eddig elvégzett vizsgálatok szerint - az N1 típussal jelzett törzsek közé tartozik.

A vírus N1 törzshöz tartozását az angliai, Weybridge-i Közösségi Referencia Laboratóriumban további vizsgálatokkal kell alátámasztania. Az MgSzH a mintákat a megerősítő vizsgálatok érdekében csütörtökön küldi Angliába.

Az FVM közli: a jelenlegi járványügyi helyzetben elegendő a már hatályba léptetett - és korábban ismertetett - intézkedések fenntartása, nem indokolt szigorúbb intézkedések bevezetése, illetve további állatok leölése.

A magyarországi laboratóriumi eredményekről hivatalos tájékoztatást kapott az Európai Bizottság szakterületért felelős vezetője is - tartalmazza a közlemény. Az EU állategészégügyi szakértői pénteken vizsgálják meg a magyarországi előfordulást és a megtett intézkedéseket, és várhatóan jóváhagyják azokat, közölték Brüsszelben.

Az EU-ban utoljára tavaly augusztusban, a németországi Drezda állatkertjében volt hasonlóan veszélyes előfordulás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a madárinfluenza H5N1 vírustörzse világszerte 163 ember életét követelte 2003-as felbukkanása óta.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.