Nagymező utca: elbukott a mélygarázs

A VI. kerületi polgármester és a jegyző lakossági fórumon jelentette be, hogy tudomása szerint a Fővárosi Főügyészség a lakosság kezdeményezésére megóvta a Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyét. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel itt már nem fog mélygarázs épülni - mondta Verók István.

A Nagymező utcai mélygarázs elleni tiltakozás hatására Verók István polgármester lakossági fórumot hívott össze, amelyre még egy moderátort is meghívtak, hogy vezesse le a vitát a lakók, a civil szervezetek, a helyhatóság, a beruházó és a befektető között. De a fórum előtt "másfél órával" – ahogy Verók István mondta -, az önkormányzat nem hivatalosan megtudta a Fővárosi Főügyészség döntését, mellyel megóvta a sokat vitatott építési engedélyt.

Emiatt a beruházó és a kivitelező el sem jött a fórumra. Deák Erzsébet, a jegyző tájékoztatása szerint most a közigazgatási hivatal térfelén van a labda, a hivatalnak kell dönteni arról, hogy elfogadja-e az óvást. Ha nem, akkor a Legfőbb Ügyészséghez kell fordulnia, de arra az időre is le kell állítani az építkezést. - Hát, kialakult egy új helyzet – mondta Verók István, aki szerint kilencvenöt százalék a valószínűsége annak, hogy nem lesz mélygarázs a Nagymező utcában. Viszont azt is közölte, a beruházó több száz milliós keresetet nyújthat be emiatt. Ez a fordulat a lakók győzelmét ígéri a több hónapja zajló konliktusban. A botrány az őszi választások után robbant ki, amikor bejelentették, hogy jogerős építési engedéllyel azonnal indul a beruházás.

A lakók egyesületet alapítottak és minden lehetséges fórumon megtámadták az engedélyeket, amelyekről szerintük nem kaptak időben értesítést. A polgármester most kitért arra is, amiből a konfliktus kipattant, azaz hogy miért nem tájékoztatták a lakókat a tervekről akkor, amikor még fellebbezhettek volna ellene. - Szent meggyőződése az önkormányzatnak, hogy mélygarázsra szükség van – mondta a körülbelül kétszáz lakónak Verók István. - De ebbe be kellett volna vonni önöket. - Ezt elmondtam a befektetőnek, tehát azt, hogy a lakossággal el kell fogadtatni a beruházást, és e célból elirányítottam egy PR céghez, mert úgy láttam, hogy nincs nagy tapasztalatuk benne. A PR cég terveket írt, de ezt a beruházó nem fogadta el. Ezen komolyan összevesztünk – állította a polgármester.

- Az önkormányzat tájékoztatása zért volt hiányos, mert azt a feladatot a befektetőre bíztuk - tette hozzá Verók István.

Ezzel kapcsolatban egy lakó felelevenítette, hogy a beruházó egy fórumon azt állította, hogy őket "politikai okokból leállították", ezért nem adtak tájékoztatást a lakóknak.

Verók ezt cáfolta.

- Akkor indítanak-e emiatt jogi eljárást? – kérdezte a lakó.

- Megtörtént – válaszolta a kerület vezetője.

Verók István azt is elmondta: nem hitte, hogy a beruházás végül megkap a fővárostól minden engedélyt, és végül meglepte, hogy mégis így alakult.

Jelenleg azonban az utca romokban áll, a mélygarázs miatt már hozzáláttak a közművek áthelyezéséhez, burkolatot bontottak fel, árkokat ástak.

- A közműcserére mindenképp szükség van. A burkolatot rendbe kell hozni. Erre közbeszerzést kell kiírni. Első ránézésre százmilliós nagyságrendű költsége lesz ennek – mondta a polgármester.

De azt is elmondta, hogy alakulhat a jogi helyzet másként is, azaz végül mégis megépül a garázs, bár ennek kicsi a valószínűsége.

A teremben optimista légkör uralkodott, és több órán át kérdésekkel bombázták a polgármestert. Többen javasolták, hogy alakuljon sétáló utcává a Nagymező.

A Levegő Munkacsoport képviselője felhívta a figyelmet, hogy ebben a küzdelemben szemben álltak a választók és az önkormányzat, aminek nem kellene így lennie. Inkább jó lenne, ha a jövőben közösen alakíthatnák ki a belváros arculatát.

- Forgalomcsillapításra, zöld felületekre van szükség – mondta Beliczay Erzsébet.

Volt viszont olyan lakó, aki kérdőre vonta a többieket, hogy tényleg a fákért harcoltak-e, vagy a saját parkolóhelyeikért, amelyeket elvett volna a mélygarázs. Aztán megkérdezte a hallgatóságot, hogy sétálóutca legyen, vagy álljon vissza a régi utca, amelyben nyolcvan parkoló volt. Erre néhányan bekiabáltak, hogy álljon vissza a régi helyzet.

- Gratulálok a Nagymező utcai Egyesületnek, ezek szerint önök a parkolóhelyeikért harcoltak, nem a fákért! – kiabálta erre a szakállas úr, amiből nagy hurrogás lett.

Mások viszont megkérték a polgármestert, hogy intézkedjen: nejlonozzák be a gödröket, mert jön a fagy és a fák gyökerei ki vannak takarva. Erre Verók István ígéretet is tett, miként ezen az estén majdnem mindenre, amit a lakók az elmúlt hónapokban kértek.

Nagymezõ utca, 2007. 01. 24. - folyik a közmû kiváltás
Nagymezõ utca, 2007. 01. 24. - folyik a közmû kiváltás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.