Nagyerőművet építene az Emfesz

Először 800, majd összesen 2400 megawatt kapacitású erőművet építene Északkelet-Magyarországon az ukrán hátterű, eddig a gázkereskedelemben működő Emfesz Kft.

Összesen 2400 megawatt kapacitású gázerőművet építene Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Emfesz Kft. - tudtuk meg tegnap Góczi István ügyvezetőtől. Ez körülbelül az ország mai villamosenergia-igényének a felét jelenti - a hazánk villamosenergia-fogyasztásának 40 százalékát adó paksi atomerőmű jelenlegi kapacitása például 1870 MW.

A magyar gázkereskedelmi piacon három éve tevékenykedő, évi százmilliárdos forgalmat bonyolító társaság névleg offshore tulajdonban van, valójában Dmitro Firtas ukrán üzletember érdekkörébe tartozik. Az első, 800 MW-os üzem építését 2008-ban kezdik el; a termelés 2011-ben indulna be. A pontos helyszín még nem eldöntött, de Nyíregyháza és Vásárosnamény között, Ramácsaháza, Nyírtass, Nyírkarász, Petneháza és Gyulaháza térségében vizsgálódnak. Mai áron kilowattóránként 11-12 forintos árat tudnának elérni, ami nagyjából megegyezik a honi áramellátás második legolcsóbb és legnagyobb alaperőművének számító, 600 MW-os, széntüzelésű mátrai erőműével. (De drágább Paks 8 forintjánál.) Az Emfesz-beruházás mintegy 400 milliárd forintba kerülne. Ezt jórészt bankhitelből finanszíroznák, de Góczi István nem hagyott kétséget afelől, hogy a szükséges saját részt a tulajdonosok biztosítják. Építési szándékukat már jelezték a hatóságok felé, de az engedélyeztetés még hátravan. Kérdésünkre úgy vélte, megjelenésük cáfolata azoknak a kritikáknak, miszerint a nagykereskedővel előre lekötött hosszú távú szerződések nélkül nem lesz Magyarországon erőmű-beruházási kedv. A kormány ilyen kötését már nem engedi, sőt az unió nyomására felbontaná a meglévőket is. Nemrég a német E.ON, illetve a mátrai erőművet működtető RWE is komoly beruházási szándékokat jelentett be. Emellett több kisebb áramtermelő egység létesítéséről is szó van. Kiemelendő Kapolyi László, aki cégén, a System Consultingon keresztül mintegy 250 MW-os gázerőművet hozna létre. A tervezett helyszín Vásárosnamény mellett van, néhány kilométerre az Emfesz által célba vett térségtől. (M. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.