Szocialista önmegtartóztatások

Nem tart igényt a jövőben utazásiköltség-térítésre Kapolyi László. Az MSZP képviselője azt mondta: most figyelt fel arra, hogy a juttatásai egy része utazásiköltség-térítés. Így az Országgyűlés elismerten leggazdagabb tagja írásban kérte, hogy ezt töröljék juttatásai közül. Kapolyi László - mint megírtuk - 2002 és 2005 között több mint 13 millió forintot kapott költségtérítés címén.

A képviselők juttatása - a múlt heti cikkünket követő további sajtómegjelenések nyomán - egyre inkább előtérbe kerül. A képviselők - mint arról beszámoltunk - havi több százezer forintot vehetnek fel utazási és szállásköltségeikre, tulajdonképpen ellenőrzés nélkül. Az utazásiköltség-térítés alapja a lakhely Budapesttől való távolsága (illetve a választókörzet lakhelytől való távolsága). A vidéken lakó és fővárosi ingatlannal nem rendelkező képviselőknek havi 110 ezer forintot ad az Országgyűlés Hivatala, de a fővárosiak is kapnak támogatást a közlekedéshez. Azt viszont már nem kell számlával igazolni, hogy a felvett pénzt mire költik a honatyák, ahogy azt sem ellenőrzik: a képviselőnek valóban nincs a fővárosban lakása. Erről nyilatkozatot kell tenni a "lakbértámogatás" igénylésekor, ám ezt még a vagyonnyilatkozatokkal sem vetik össze, erre ugyanis nincs felhatalmazása a hivatalnak. A támogatásokat egyébként majd minden képviselő igénybe is vette: kivételt szinte csak azok jelentenek, akik államtitkári vagy miniszteri pozíciót kaptak a kormányban (nekik ugyanis ilyen nem jár). Az MSZP most azt kezdeményezi, hogy a képviselőknek számlával vagy érvényes szerződéssel kelljen igazolniuk az albérlet meglétét. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: ezt a jelenlegi is folyó ötpárti egyeztetésen fel is vetik - a képviselők indokolatlan hiányzásának szankcióival együtt.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: a képviselőknek a költségtérítési átalányból kell biztosítaniuk a munkájukkal összefüggő kiadások fedezetét, például a mobiltelefon- és gépkocsihasználatot, a választókerületi iroda fenntartását, illetve a reprezentációt is. Tájékoztatása szerint ennek havi átlaga egy képviselőre számítva 242 ezer forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.