"Putyinnak tudnia kellett Szása megmérgezéséről"

Marina Litvinyenko a BBC Panorama műsorában azt állította, hogy több kísérlet történt a volt KGB-alezredes meggyilkolására

Új leleplezések hangzottak el a pontosan két hónappal ezelőtt elhunyt Alekszandr Litvinyenko elleni merénylettel kapcsolatban a BBC hétfő este sugárzott politikai magazinjában. A Panorama stábjának legérdekesebb felfedezése alighanem az, hogy a volt KGB belbiztonsági tisztet már november 1-je előtt két héttel is meg akarták mérgezni. Litvinyenko november első napján találkozott Mario Scaramella olasz biztonsági szakértővel a Piccadillyn található Itsu szusibárban. Ám nem annál az asztalnál, mint amelyiknél radioaktív foltokat találtak. Ott október 16-án két volt kollégájával, a gyanúsnak számító Andrej Lugovojjal és Dimitrij Kovtunnal ebédelt. Korábbi értesülésekkel ellentétben Scaramella nem szenvedett sugárfertőzést.

A műsorban többször is megszólaló Marina Litvinyenko úgy gondolja, hogy "Putyin elnök tudott a mérgezésről, mert "ő mindenben benne van, ami Oroszországban történik". Az állítást Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője nyomban hazugságnak nevezte.

Az adásban ismét megfogalmazódott a gyanúsítás, hogy Romani Prodi olasz kormányfő a KGB beépített embere volt. A Scotland Yarddal ellentétben a Panorama, ha csak egy titkos mobiltelefon-nyilatkozat erejéig is, de eljutott Mihail Trepaskinhoz. A börtönbüntetését töltő egykori titkosszolgálati tiszt már 2001-ben parancsba kapta Litvinyenko követését.

Az orosz főügyészség tegnap cáfolt Litvinyenko ügyével kapcsolatban: a nyilatkozat szerint téves a brit The Times napilap hétfői állítása, amely szerint felfüggesztették a nyomozást Borisz Berezovszkij ügyében, akit Moszkva a törvényes rend erőszakos megdöntésének előkészítésével vádol. Berezovszkij személye azért kapcsolódik a hozzá közel álló, polóniummal megmérgezett Litvinyenkóhoz, mert Moszkva úgy véli, hogy az orosz

Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Londonba menekült alezredesének halála az ő érdekében állt, kompromittálva ezzel az orosz vezetést. Maga Berezovszkij úgy kommentálta a felfüggesztett nyomozást, hogy ezzel az orosz ügyészség azt kívánta tudatni: csak a polóniumügyre koncentrálva szeretnének vele Londonban találkozni. (Az orosz ügyészség korábban jelezte, hogy a brit fővárosban szeretne tájékozódni az ügyben, ahogyan azt a Scotland Yard nyomozói tették decemberben Moszkvában.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.