Svájc: magyarok 1956-ról és 2006-ról

Svájcban változó érdeklődés övezi az 1956-os forradalom évfordulóját. Több, egymással csaknem párhuzamos eseménysorozat keretében ma Oplatka András Kelet-Közép-Európa kutató, a Neue Zürcher Zeitung egykori budapesti tudósítója tart előadást a baseli egyetemen 1956-ról. Tavaly ősszel a zürichi egyetemen az MTA Történettudományi Intézete, a budapesti 1956-os intézet előadói beszéltek a forradalom különféle vonatkozásairól.


Az előző kettőtől független, tőlük eltérően nem tudományos, hanem politikai jellegű rendezvénysorozat keretében tegnap este a berni egyetemen a Balog Zoltán (Fidesz) vezette küldöttség találkozott az 50-100 tagúra becsült közönséggel. Előző nap félszáz újságíró, civil szervezeti képviselő előtt Magyarország: nyomás a demokráciára címmel ugyanők sajtóértekezletet tartottak Genfben, amely azonban nem keltett sajtóvisszhangot. Balog Zoltán a tavaly őszi budapesti rendőri túlkapások kapcsán az alapvető emberjogok meg nem tartását kérte számon a magyar kormánytól.

A küldöttség tagja volt egybek között Morvai Krisztina docens, Gaudi-Nagy Tamás, (Nemzeti Jogvédő Alapítvány). Gaudi-Nagy egyéb funkciói mellett - a Hunhir.hu árpádsávos honlapja szerint - a Gój Motoros Egyesület jogi képviselője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.