Békés desszertváltás Újbudán
A Bíró Kati feltaláló által bemutatott - és védett - termékek gyümölcscukrot tartalmaznak, amit a szervezet le tud bontani, ami energiává alakul és segíti az anyagcserét.
Az újbudai tanintézetekben egy éve általánosan bevezetett reformétkeztetést a Bikszádi útiban - lévén sportiskola - már 2004 januárjától megkezdték. Az újszerű élelmezés a deszszertváltással érkezik el az utolsó állomásához. Ha a diák- s persze a tanárközvélemény végül áldását adja rá, úgy februártól heti egyszer, márciustól heti két alkalommal ezek a sütemények zárják az ételsort a kerület összes óvodájában és általános iskolájában.
A korszakváltás összességében 30 százalékkal drágítja a diák-közétkeztetést, ám az évente 150 millió forintos többletet az önkormányzat átvállalja a szülőktől - mondta el a Népszabadságnak Szilasi József, az újbudai Gazdasági Műszaki Ellátó Szolgálat élelmezésvezetője. A gyermekek napi háromszori étkezése fejenként 550 forintba kerül, de a legtöbben - a különböző szociális támogatásoknak köszönhetően - ennél kevesebbet fizetnek.
Habár az újbudai kezdeményezés a jó tápanyagtartalom miatt támogatható, az azonban tévhit, hogy a répacukrot nem bontja le a szervezet, az éppúgy energiává alakul, mint a gyümölcscukor - tudtuk meg Antal Emesétől, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökétől. Nagyobb rosttartalma miatt az aszalt gyümölcs jó választásnak tűnik ugyan, de kedvező hatását akkor fejti ki, ha megfelelő folyadékbevitellel párosul. Ráadásul a "reformsüti" sem fogyasztható mértéktelenül. A változatos étkezés fontos, ezért törekedni kell az új desszert mellett más befejező fogás, például gyümölcsök, tejalapú sütik vagy joghurt beiktatására is.