Vigyázat, patikakartell?

Eddig az Egészségügyi Minisztériumban adták egymásnak a kilincset a gyógyszerpiac jelenlegi és leendő szereplői a gyógyszertáron kívül is értékesíthető gyógyszerek ügyében, a jövőben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is "beszállhat a ringbe". Tegnap megérkezett az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) beadványa a Versenyhivatalhoz, amelyben a versenytörvény megsértésével vádolja a gyógyszerészkamarát.

A kereskedők - leendő gyógyszerforgalmazók - szerint a kamara közvetett befolyása révén állt elő az a helyzet, hogy a vény nélküli készítményeket ugyanazon az áron adják, illetve adták az elmúlt évben a patikák. Mégpedig a lehetséges legmagasabb áron. Az OKSZ főtitkára szerint nem lehet véletlen, hogy a kamara honlapján közzéteszi "tájékoztató jelleggel" e készítmények árait is, magyarán közvetve árszabályozó szerepet tölt be. A gyógyszertárak nem mennek lejjebb az árakkal, vagyis nincs valós verseny.

A cél pedig épp az lenne, hogy minél erősebb verseny alakuljon ki. Részben ezt szolgálja, hogy közel háromszáz készítményt benzinkúton és különféle kiskereskedelmi egységekben is lehet majd árulni - méghozzá olyan áron, amit az üzlet diktál. Január 1-jétől ugyanis szabadárasak a vény nélkül kapható készítmények.

Erre reagálnának nem éppen piaci viszonyok közt szokott módon némely gyógyszerészek. Azt tervezik, ha egy készítményt a patikákon kívül is fogalmaznak, akkor azt ők nem ajánlják a hozzájuk betérő páciensnek. Tehát nem szoktatják olyan gyógyszerre a betegeket, ami később nem az ő bevételeiket gyarapítja. A kereskedők azt sejtik: e mögött is a gyógyszerészkamara áll, s valójában egy szervezett bojkott készül.

A kamara elnöke eközben azt állítja: ez egyes patikusok egymástól elszigetelt ötlete, amelyről még csak nem is tárgyaltak. Horváth Tamás lapunknak hozzátette: a betegeket ez biztosan nem fosztaná meg semmilyen hatóanyagtól, mivel minden hatóanyag esetében tud számos, csak a gyógyszertárban árusítható készítményt is ajánlani, vagyis szerinte a gyógyszerészeti beteggondozás és tanácsadás ezen a ponton nem szenvedne csorbát.

A Versenyhivatal egyelőre csak azt vizsgálja, indítson-e egyáltalán eljárást az ügyben, vagyis megalapozottak-e az OKSZ vádjai, s a kamara valóban gyanúsítható-e azzal, hogy összehangolja a piaci szereplők viselkedését, árképzését. Ez ugyanis a versenytörvénybe ütközik. Mint azt a hivatal munkatársa lapunknak elmondta, önmagában véve megkönnyítheti az árak összehangolását, hogy a kamara tájékoztatásul felteszi, s havonta frissíti a listát honlapján. Összehasonlításképp: volt olyan megyei ügyvédi kamara, amely hasonló szolgáltatást nyújtott volna tagjainak, ám a GVH ezt nem engedte, mondván: az közelítené az árakat, ám a szolgáltatás minőségét koránt sem biztos. Ugyanakkor más a helyzet a gyógyszerpiacon: az árak közlésére itt jogszabály is felhatalmazza a kamarát, persze kötelezővé nem teszi. S még egyáltalán nem biztos, hogy valóban mindenhol ugyanazt az összeget kérték el az érintett patikaszerekért.

Mától öt fővárosi benzinkútjánál megkezdi a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását a Mol. Az ÁNTSz-hez eddig 40 ilyen kérelem érkezett, de még csak a Molét bírálták el. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.