A Mol öt benzinkútjánál már szerdától kapható gyógyszer

Megkezdi a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását szerdán a Mol öt fővárosi benzinkútnál. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz eddig 40 árusítással kapcsolatos kérelem érkezett. Eddig egyet, a Mol  kérelmét bírálták el, pozitívan.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazással kapcsolatban kedden Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: egy cég öt elárusító helyén már szerdán elindul a forgalmazás. Az államtitkár azonban nem kívánta megnevezni  a céget. Az MTI más forrásokból úgy értesült, hogy a Mol a szóban forgó  cég, amit később a társaság hivatalosan is megerősített.

Az MTI úgy tudja, hogy a nagyobb kereskedelmi cégek közül az Auchan és Spar egyelőre nem kíván vény nélkül kapható gyógyszereket  forgalmazni. A Tesco tervezi, de egyelőre nem nyújtott be ilyen  kérelmet a szolgálathoz.
Ugyanakkor a Drogerie Markt (dm) már korábban bejelentette, hogy 2007 februárjától a vény nélkül árusítható gyógyszerek  többségét forgalmazni akarja hálózatában.

A vény nélkül kapható gyógyszereket patikán kívül is   lehet forgalmazni, szigorú szabályok szerint. Ezen termékek körébe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és   szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők.

Egy korábbi közlés szerint mintegy 300 készítményt lehet  januártól patikán kívül is árusítani. A készítmények szabadárasak, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat  határozhat meg, ez alatt azonban árverseny alakulhat ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.