Nagyerőművet épít Magyarországon Kapolyi ellenlábasa

Az Emfesz Kft. 400 milliárd forintból egy 800 megawattos, majd összesen 2400 megawattos gázturbinás erőművet épít Északkelet-Magyarországon, az ukrán határ közelében - jelentette be az eddig gázkereskedelemmel foglalkozó kft. Az ukrán hátterű társaság ezzel nemcsak az áramimportban, hanem az erőműépítésben is versenyre kel Kapolyi László szocialista képviselővel.

Összesen 2400 megawatt (MW) kapacitású gázerőművet építene Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató (Emfesz) Kft. – tudtuk meg Góczi István ügyvezetőtől. Ez körülbelül az ország mai villamosenergia-igényének a felét jelenti – hazánk villamosenergia-fogyasztásának 40 százalékát adó paksi atomerőmű jelenlegi kapacitása például 1870 MW.

A magyar gázkereskedelmi piacon három éve tevékenykedő, évi százmilliárdos forgalmat bonyolító társaság névleg off-shore tulajdonban van, valójában Dmitro Firtas ukrán üzletember érdekkörébe tartozik.

Az első, 800 MW-s ütem építését 2008-ban kezdik el; a termelés 2011-ben indulna be. A pontos helyszín még nem eldöntött, de Nyíregyháza és Vásárosnamény között, Ramácsaháza, Nyírtass, Nyírkarász, Petneháza és Gyulaháza térségében vizsgálódnak.

A gázellátáshoz közvetlen csővezetékes kapcsolatot építenének ki az általuk már eddig is használt ukrán bogorotcsányi gáztározóból. Ennek révén mai áron kilowattóránként 11-12 forintos árat tudnának elérni, ami nagyjából megegyezik a honi áramellátás második legolcsóbb és legnagyobb alaperőművének számító, 600 MW-s, széntüzelésű mátrai erőműével. (De drágább Paks 8 forintjánál.)

Az Emfesz-beruházás mintegy 400 milliárd forintba kerülne. Ezt jórészt bankhitelből finanszíroznák, de Góczi István nem hagyott kétséget afelől, hogy a szükséges saját részt a tulajdonosok biztosítják.

Hangsúlyozta, hogy az erőmű által termelt hőt a térségben szeretnék értékesíteni, ami valószínűleg komoly ipart vonz a térségbe. Építési szándékukat már jelezték a hatóságok felé, de az engedélyeztetés még hátravan.

Kérdésünkre úgy vélte, megjelenésük cáfolata azoknak a kritikáknak, miszerint a nagykereskedővel előre lekötött hosszú távú szerződések nélkül nem lesz Magyarországon erőműberuházási kedv. A kormány ilyen szerződések kötését már nem engedi, sőt az unió nyomására felbontaná a meglévőket is.

Nemrég a német E.On, illetve a Mátrai erőművet működtető RWE is komoly beruházási szándékokat jelentett be. Emellett több kisebb áramtermelő egység létesítéséről is szó van.

Közülük kiemelendő Kapolyi László, aki cégén, a System Consultingon keresztül mintegy 250 MW-s gázerőművet hozna létre. A tervezett helyszín Vásárosnamény mellett van, néhány kilométerre az Emfesz által célba vett térségtől. Mivel az Emfesz és Kapolyi a hivatalos nyilatkozatok szerint jelenleg nemigen szívelhetik egymást, lehet, hogy Tisza menti erőműveik között is ádáz versengés folyik majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.