Sertéspestis a határon túlról

Sertéspestisvírust mutattak ki kedden három, Nógrád megyében lelőtt vaddisznóban. Emiatt 37 települést érintően megfigyelési körzetet rendeltek el, és egész Nógrád megyében megtiltották a vaddisznó vadászatát - közölte a Népszabadsággal Csábi Mihály, Nógrád megye főállatorvosa.


Csábi Mihály elmondta: az elmúlt években több esetben is sor került védőkörzetté nyilvánításra, ám mindig azért, mert Szlovákiában találtak sertéspestisben elhullott vaddisznót vagy házi sertést. Most azonban a határ innenső oldalán kerültek puskavégre fertőzött állatok. Először január 12-én Ipolytarnóc külterületén, a Botos-ároknál lőtt ki egy vadász egy furcsán viselkedő vaddisznót, amelyről a fővárosi Állategészségügyi Diagnosztikai Állomáson kiderült, hogy sertéspestissel fertőzött. A másik két beteg vadat január 15-én ejtették el Litkén, illetve Galibapusztán.

A főállatorvos szerint a fertőzés nagy valószínűséggel Szlovákiából került át hozzánk, a vaddisznók ugyanis szárazabb időben át tudnak kelni a határfolyón. Csábi Mihály megjegyezte: arról, hogy a házi sertéseket beoltsák-e, illetve, hogy a vaddisznóknak kukoricapelletbe tett vakcinát adjanak-e várhatóan pénteken döntenek. Hangsúlyozta: a sertéspestis emberre nem veszélyes. Hozzátette: a megfigyelési körzetbe eső 37 településen disznót vágni csak állatorvosi vizsgálat után lehet, s az erdőjáró, vadászó embereket is fokozott körültekintésre kérik.

Fertőzött vaddisznó a nógrádi szlovák-magyar határsávban

Sertéspestis veszélye miatt mától a nógrádi térség szlovákiai részén, a magyar határ melletti területen is óvintézkedéseket vezettek be. A losonci (Lucenec) regionális állategészségügyi hivatal munkatársai elmondták, hogy erre a döntésre azért volt szükség, mert a Salgótarjánhoz közeli Litke mellett tegnap egy hivatásos vadász fertőzött vaddisznót lőtt le. Az esetről a Nógrád megyei főállatorvos azonnal tájékoztatta szlovákiai kollégáit.

Mivel ezek a csordák a határ mindkét oldalán portyáznak, mától a szlovákiai Kalonda térségében is szigorított figyelőszolgálatot tartanak. Minden kilőtt vaddisznót megvizsgálnak, a házisertések szállítását korlátozzák. Elrendelték az odahaza levágott állatokat kötelezően vizsgálatát is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.