Fidesz: Kapolyi László cége rendkívül olcsón jutott ukrán áramhoz

A Fidesz szóvivője szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) közbenjárására a Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő tulajdonában lévő cég rendkívül olcsón jutott ukrán villanyáramhoz, miközben a kormány az áram árának emelésére készül - Szijjártó Péter erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A politikus ukrán sajtóértesülésekre hivatkozva elmondta: a MVM járta ki az ukrán szolgáltatónál, hogy Kapolyi László cége, a System Consulting versenytársaihoz képest rendkívül olcsón, az európai árnál két és fél-háromszor olcsóbban jusson ukrán villanyáramhoz.

Véleménye szerint felvetődik a kérdés, hogy ha Kapolyi cége hatással van a magyar villamosenergia árakra, mert például közüzemeknek szállít, akkor a kormány miért készül a villany árának emelésére. Ha viszont a szocialista képviselő cége nincs hatással a magyar áramárakra, akkor az a kérdés, hogy egy állami vállalat miért lobbizik egy privát cég érdekében, és miért nem az emberek érdekeit tartja szem előtt - tette hozzá Szijjártó Péter. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz tervez-e jogi lépéseket az ügyben, Szijjártó Péter azt mondta: először választ akarnak kapni az előbbi két kérdésre. Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a lapértesülések szerint az MVM összesen 455 megawattnyi kapacitást vásárolt meg, ebből Kapolyi cége 350 megawattot kapott meg.

A Fidesz szóvivője emlékeztetett arra, hogy egy múlt heti lapértesülés szerint a tavalyi 15 százalékos átlagos áramáremelés után, a kormány most újabb emelésre készül. Véleménye szerint most azért van szükség a villany árának emelésére, mert a kormánynak a "szocialista luxusprofit", és nem az emberek érdeke számít.

A Kommerszant Ukraina hétfői számában azt írta, hogy értesülései szerint az Ukrinterenergo állami társaság nem tudta elérni az Európába szállított ukrán áram vételárának jelentős felemelését, mert az első kísérletnél a magyar állami energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek (MVM) ellenállásába ütközött.

Az Ukrinterenergónak nem sikerült lecserélni a magyar importőrt, a Kapolyi László parlamenti képviselő tulajdonát képező System Consultingot, amelynek érdekében az MVM cselekedett - teszi hozzá az ukrán lap. Az Ukrinterenergo adatai szerint Ukrajna tavaly 10,5 milliárd kilowattóra villamosenergiát exportált 305 millió dollár értékben. Az ukrán egyesített energetikai rendszer termelése 2006-ban elérte a 195,5 millió megawattórát, ami ötmilliárd dollár értéket képvisel. Fehéroroszországban, Oroszországban és Moldáviaban állami cégek a vevők, és hagyományosan az illetékes miniszterek államközi tárgyalásain döntenek a vételárról.

Négy európai uniós tagállam - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia - esetében magáncégek: a System Consulting, a Korlea Invest, a Zomar és az Energy Capital vásárolják az ukrán villamosenergiát.

"Mindezek a kelet-európai cégek akkor kötöttek hosszú távú áramvásárlási szerződéseket, amikor a fűtőanyagiparért és energetikáért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot a Nemzetbiztonsági Tanács mai vezetője, Vitalij Hajduk töltötte be" - nyilatkozta az ukrán lapnak a Verhovna Rada fűtőanyag-ipari és energetikai bizottság tagja, Mihail Volinec.

Az Ukrinterenergo hivatalos információja szerint a felsorolt társaságok az áram egy részét a Donbassz Ipari Szövetséghez (DIU) tartozó gyáraknak szállítják, amelynek Hajduk az egyik részvényese. Így a System Consulting tavaly 76,1 megawattot szállított a Donbassz tulajdonában lévő Dunferrnek - írja a lap. Hozzáteszik: a kelet-európai vevők 2003-ban az Ukrinterenergóval kötött hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel rendelkeznek, amely alapján az európai átlagnál két és fél-háromszor olcsóbban vásároljak a villamosenergiát.

A lap állítása szerint az ukrán áram vásárlóinak haszonkulcsa több mint 60-65 százalék. Kapolyi László nem kívánta kommentálni az ügyet - írta az ukrán lap. A Komerszant Ukraina közlése szerint az MVM álláspontja ellenére az Ukrinterenergo nem hagy fel a meglévő szerződések felmondására tett erőfeszítéseivel, azért, hogy emeljék az ukrán villamosenergia exportárát. "Már elküldtük a nyugat-európai cégeknek a további árpolitikával kapcsolatos levelünket" - nyilatkozta Nyikolaj Paskevics, az Ukrinterenergo vezérigazgatója a lapnak.

A Komerszant Ukraina közli azt is, hogy a kormánynak szándékában áll beavatkozni a helyzet rendezésébe. Andrej Kluev ukrán miniszterelnök-helyettes sajtószolgálatára hivatkozva a lap azt írta, hogy a "a kormány fűtőanyagipari és energetikai bizottsága hamarosan megvizsgálja az ukrán villamosenergia exportszerződéseit". "Bizottságunknak a közeljövőben részletesen meg kell vizsgálni a 2007-es áramszállítási struktúrát" - tette hozzá a Komerszant Ukraina.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.