Busek: Szerbia akár még Törökország előtt EU-tagállam lehet

Szerbia akár még Törökország előtt az Európai Unió tagállama lehet - hangsúlyozta egy keddi nyilatkozatban az EU délkelet-európai stabilitási egyezményének koordinátora. Erhard Busek a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban ezt a reményét a vasárnapi szerbiai parlamenti választások eredményeire alapozta.

A tekintélyes osztrák konzervatív politikus szerint az elkövetkező időszakban mindenekelőtt azon van a hangsúly, hogy Belgrádban mielőbb stabil kormány alakuljon, s megkezdődjenek a tárgyalások az EU-val. Busek meggyőződésének adott hangot, hogy a Szerb Radikális Párt meglehetős választási sikere ellenére Európa-barát kormány jön létre a balkáni országban.

A térségért felelős uniós politikus úgy vélte: az Európai Uniónak és az ENSZ-nek minden erőfeszítést meg kell tennie annak érdekében, hogy az új szerb kormánnyal együtt Belgrád számára "elviselhető megoldást" találjanak a koszovói problémára. Nézete szerint ugyanakkor olyan érzékeny kérdésről van szó, amelynek rendezéséhez időre van szükség.

A balkáni államokkal kötött stabilitási egyezmény magában hordozza a tagság lehetőségét valamennyi érintett ország számára - fűzte hozzá Erhard Busek. Hangsúlyozta: az Európai Uniónak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a Balkán is a béke övezetévé váljon. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.