Fosztogatás és olajszennyezés

Hétfőn elképesztő felvételeket sugároztak a brit tévétársaságok a devoni tengerpart közelében szándékosan zátonyra futtatott teherszállító hajóról. A brit zászló alatt közlekedő Napoli még a múlt csütörtöki viharban sérült meg. A több mint 2300 konténerből álló rakományból a tengerbe pottyant, és a partra sodródott mintegy kétszáz konténerre helyiek vetették rá magukat. Több százan vártak szerencséjükre a parton. A rendőrség csak nézte, amint a boroshordókat, több ezer font értékű BMW motorkerékpárokat, autóalkatrészeket, kozmetikumokat elhordták a partról.

 

 

A garázdák között mindenesetre formanyomtatványokat osztottak szét, melyeket a "hajóroncs csődgondnokának" kell kitöltve visszaküldeni, és ő dönt a zsákmány sorsáról. A bejelentést elmulasztók akár 2500 font (közel egymillió forint) pénzbüntetésre is számíthatnak. A parti őrség képviselője szerint a partra sodródott javak törvény szerint a hajóroncs tulajdonosához tartoznak. A "megmentett" tárgyak bejelentői jutalomban részesülhetnek, de a lopott ingóságokat vissza kell szolgáltatni.

A fosztogatás nem terelheti el a figyelmet arról a tényről, hogy a Napoli motorházából 200 tonna üzemanyag szivárgott a tengerbe és a világörökség részét képező festői partszakaszt környezeti katasztrófa fenyegeti. A teljes, 3500 tonna gázolaj kiszivattyúzása a konténerhajó egyelőre szerencsére sértetlen tartályaiból legalább egy hetet vesz igénybe.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.