Decibelsértés a Kossuth téren

Birtokháborítást követett el a Fidesz, amikor októberben hangos demonstrációsorozatot tartott a Kossuth téren - állapította meg az V. kerületi polgármesteri hivatal igazgatási osztálya egy lakossági bejelentés alapján.

- Ha 55 decibelnél nagyobb hangerővel kívánnak újabb demonstrációt szervezni erre a helyszínre, a panaszos kérésére akár 500 ezer forintos, ismételten kiszabható végrehajtási pénzbírsággal is sújtható a párt - tájékoztatta lapunkat a Füstirtók Egyesülete. A dohányzás ellen küzdő társadalmi szervezet vezetője, Félix Péter is hasonlóképpen járt, amikor az egészségügyi tárca elé szervezett tüntetések kapcsán állapították meg a birtokháborítást.

"Magyarország történetében ez volt az első eset, amikor a rendőrségen szabályszerűen bejelentett, és a rendőrség által biztosított, a gyülekezési törvény hatálya alatt álló rendezvénysorozatot a zajrendelet megsértésére hivatkozva lehetetlenített el a polgármesteri hivatal" - szögezik le a füstirtók. Szerintük "a gyülekezési jog korlátozása érdekében tett rendőrségi erőfeszítésekhez felsorakozva új frontot nyitott a polgármesteri hivatal". Az 55 decibeles határral "brutálisan korlátozta" ugyanis a gyülekezési jogot, mert "a zajvédelmi határérték olyan alacsony, hogy betartása esetén nem lehetne érteni, mit mondanak a szónokok".

Mindezt a kerület alpolgármestere sem cáfolta, ám lapunk kérdésére hangsúlyozta: a helyi zajrendelet szerint a hangosabb események előtt mindenkinek felmentést kell kérnie.

Most lakossági bejelentés alapján több szervezet is vizsgálódik, egyebek mellett a Fidesz-gyűlések miatt - erősítette meg kérdésünkre Belváros-Lipótváros alpolgármestere. Erre egy 2003-as helyi jogszabály ad alapot, amely szerint minden olyan rendezvényre, ahol a zaj vélhetően túllépi az 55 decibelt, felmentést kell kérni a kerületi zajrendelet alól. Puskás András azonban állítja, hogy ez nem jelenti a gyülekezési jog korlátozását, hiszen a felmentést a polgármester a legtöbb esetben megadja. Szerinte évente két-három esetben fordul elő, hogy a zajszintet előzetes kérelem nélkül lépik túl. (Munkatársainktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.