Díszburkolat befektetői pénzből

Magántőke bevonásával újítja fel az V. kerületi önkormányzat a Belvárosi utcák és terek egy részének díszburkolatát. Az újszerű konstrukcióval először az idegenforgalmi szempontból jelentős Deák Ferenc és Miatyánk utca szépül meg: új díszburkolattal fedik, és a kandelábereket is lecserélik - tudtuk meg Rogán Antaltól, a kerület polgármesterétől.

Belváros-Lipótváros képviselőtestülete a közelmúltban döntött a beruházásról, mint ahogy arról is, hogy a hasonló kerületszépítő felújításokba, ahol csak lehet, bevonják az ott érdekelt befektetőket, vállalkozókat. A Deák Ferenc és a Miatyánk utcában például a Meridien és a Kempinski szálló tulajdonosa, valamint egy harmadik befektető ad pénzt a több százmillió forintos munkára. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében választja ki a kerület, várhatóan tavaszra. Ekkor kezdődik a három ütemre osztott munka, nyár végéig folyamatosan dolgoznak a két helyszínen.

Az új konstrukció szerint a kerület állja a költségek 55 százalékát, a többit magántőkéből biztosítja. Ez - a polgármester érvelése szerint - a vállalkozók részéről azért elfogadható megoldás, mert a felújított utcákban és a környéken hirtelen felértékelődnek az ingatlanok. Mindehhez azonban meg kellett találni az együttműködés jogi formáját. Erre a kerület a közhasznú célú felajánlást találta a legjobb megoldásnak. Vagyis, a vállalkozó a kerületnek közhasznú célra felajánl egy bizonyos összeget, amelyet az önkormányzat kizárólag meghatározott célra fordít. A részleteket szerződésben is rögzítik, hogy a felajánló garanciát kapjon arra, hogy a pénzét az előre megbeszélt fejlesztési célra fordítják.

Rogán elmondta, hogy a Deák Ferenc és a Miatyánk utca után befektetők segítségével hamarosan újabb helyszíneket újítanak fel. Így kap új díszburkolatot a József nádor tér, valamint a Dorottya utca. A polgármester szerint ezzel a megoldással nemcsak jó, hanem az eddigieknél sokkal szebb arculatot kaphatnak az utcák, elsősorban az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő területeken.(N. H. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.