A Gazprommal üzletel a TriGránit

Közös vállalatot hozott létre a TriGránt az orosz gázipari óriás, a Gazprom pénzintézetének leányvállalatával, a Gazprombank-Inveszttel oroszországi ingatlanfejlesztések megvalósítására.

- Harminc városközpont megépítését tervezzük országszerte hétmilliárd euróból (kilencmilliárd dollárból) - mondta lapunknak Demján Sándor, a TriGránit elnöke, aki tegnap Moszkvában közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást írt alá Vlagyimir Kszendzovszkijjal, a Gazprombank-Inveszt vezérigazgatójával. A közös cégbe a két fél egy-egy milliárd dollárral száll be, a beruházásokhoz szükséges további hétmilliárd dollárt hitelből kívánják előteremteni.

Az üzletember szerint ezek a beruházások négy éven belül megvalósíthatók. Egyelőre egy konkrét terv ismert: a dél-oroszországi Krasznodarban 132 hektáron iroda- és üzletházakkal, lakóépületekkel komplett városközpont épül 2009-ig. A 300 millió eurós beruházás mellett most további négy projektről tárgyalnak, ám ezekről Demján egyelőre csak annyit árult el, hogy Moszkvát és Szentpétervárt is érintik.

Ilyen volumenű beruházások létrehozása elképzelhetetlen közös vállalat nélkül, véli a TriGránit alapító elnöke. - A Gazprom hamarosan a világ legnagyobb vállalata lesz, számunkra nagy siker, hogy ennek a cégnek a bankjával köthettünk megállapodást - mondta Demján, hozzátéve, hogy a TriGránit minden külföldi beruházását helyi partnerekkel együtt valósítja meg.

A külföldi befektetők orosz piac iránti bizalmáról Demján megjegyezte: teljesen természetes, hogy bizonyos stratégiai ágazatokban korlátozottan kapnak helyet külföldi beruházók, ez a gyakorlatban mindenütt így van. Az ingatlanfejlesztésben azonban minden további nélkül terük van a külföldi beruházóknak is.

A TriGránitot nemcsak a budapesti Westendhez hasonló bevásárló- és szabadidőközpontok, hanem az oroszországi lakóingatlanok építése is érdekli. (A Gazprombank-Invesztnek már vannak ilyen projektjei az országban.) A 10 ezer dollár feletti négyzetméterárakon eladható moszkvai luxuslakások építése mellett a cég fantáziát lát a vidéki szociális lakások építésében is, amelyekben a vállalat a magyarországi Arcadom építőipari céggel együtt kíván részt venni a jövőben.(Ny. G.)

A TriGránithoz köthető magyar üzletembereknek nem ez az első lépésük Oroszországban. A csoportban immár résztulajdonosként jegyzett Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Pick-Délhús csoport Moszkvában alapított kereskedőcéget tavaly őszszel, de Csányi az oroszországi sertéshizlaldák létrehozásában is lát fantáziát. Az OTP Bank szintén 2006-ban szerezte meg az orosz Investsberbankot. A legrégebbi orosz-magyar kapcsolat azonban a Mol és a Gazprom között áll fenn - ma már ez is köthető Csányihoz, hiszen ő a magyar energiacég alelnöke. A kapcsolat ráadásul annak ellenére is megvan, hogy a magyar cég az ennek alapját jelentő gázüzletág jelentős részét eladta a német E.ON-nak (amely a megvett magyar cégekbe a Gazpromot kisebbségi tulajdonosként akarja beengedni). A Mol - mint a cég elnöke korábban lapunknak nyilatkozta - további együttműködésről tárgyal a Gazprommal, és a hazai nagynyomású gázhálózat birtokosaként továbbra is megkerülhetetlen partnere az orosz óriásnak. Egyébként a Gazprombanknak sem ismeretlen terep Magyarország, hiszen egykor megvásárolta itt az Általános Értékforgalmi Bankot, amelyet azonban mára teljesen eladott Megdet Rahimkulovnak. A bankot irányító nagybefektető pedig 2006 szeptemberében jelentette be, hogy 5,3 százalékos, százmilliárd forint értékű részesedésre tett szert a Csányi irányította OTP-ben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.