Ellenség ölte meg az ellenséget

Míg a brit The Times szerint a londoni hatóságok már tudják, ki mérgezte meg polóniummal - valószínűleg orosz megbízásból - Alekszandr Litvinyenkót, addig az orosz Izvesztyija szerint a vezetéknév nélküli, közép-ázsiai származású Vlagyiszlav csupán Litvinyenko "sorstársának", az orosz titkosszolgálat szintén Nyugatra menekült egyik tisztjének fejében létezik. Moszkvai vélemények szerint Oleg Gorgyievszkij lehetett a brit lap cikkének meg nem nevezett forrása is.

 

Moszkvában továbbra is egyöntetűen vallják, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredesének halálában nem a Kreml, hanem Oroszország "külső és belső ellenségei" érdekeltek. Ezt nemcsak az orosz vezetés, hanem részben az azzal szemben kritikus politikai erők is hangoztatják. Az Orosz Kommunista Párt mellett így nyilatkozott a magát liberális pártként definiáló Jobboldali Erők Szövetségének (SZPSZ) több prominens tagja is. Anatolij Csubajsz, az orosz energetikai monopólium (RAO JeESZ) vezetője szerint egy láncra fűzhető fel Litvinyenko, a Csecsenfölddel foglalkozó újságírónő, Anna Politkovszkaja halála, valamint az SZPSZ-hez kötődő Jegor Gajdar közgazdász rejtélyes, de szerencsés kimenetelű írországi megmérgezése. A párt elnöke, Nyikita Belih ugyanakkor lapunknak elmondta: a Kreml éppúgy állhat az ügy mögött, mint Vlagyimir Putyin politikai ellenfelei.

Felmérések szerint azonban az orosz társadalom többségét nem győzte meg a londoni álláspont. Az Orosz Központi Közvélemény-kutató Intézet felmérése szerint a lakosság egyharmada az orosz vezetés ellenségeit - elsősorban a Londonban élő Borisz Berezovszkijt és a csecsen szeparatisták emigráns képviselőjét, Ahmed Zakajevet - sejti a történtek mögött. Csupán tíz százalékuk véli úgy, hogy - a Kreml által jelentéktelen figurának tartott - Litvinyenkót az FSZB tette el láb alól novemberben. A lakosság kétharmada szerint sosem derítik fel az ügy hátterét.

A Scotland Yard négy nyomozója decemberben találkozhatott - az állítólag szintén mérgezést szenvedett - Dmitrij Kovtunnal és Alekszandr Lugovojjal, akik utoljára tárgyaltak Litvinyenkóval a feltételezett mérgezés előtt. Londoni vélemények szerint azonban újabb találkozóra lenne szükség, ám erről nem született egyezség a brit és az orosz hatóságok között. Az orosz főügyészség pedig szeretné kihallgatni Berezovszkijt, akinek kiadatását Moszkva már többször kérte Londontól. Az exoligarcha kijelentette: hajlandó találkozni az orosz nyomozókkal a londoni orosz nagykövetségen - feltéve, ha előtte meggyőződhet arról, hogy azoknál sem fegyver, sem méreg nincs.

Orosz emberjogi aktivisták Litvinyenko portréjával tiltakoznak a moszkvai belügyminisztérium elõtt
Orosz emberjogi aktivisták Litvinyenko portréjával tiltakoznak a moszkvai belügyminisztérium elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.