Az EU gyors belgrádi kormányalakításban bízik

"Európa-párti" szerb kabinet megalakulását reméli az Európai Unió, mégpedig minél előbb - derült ki a huszonhetek külügyminisztereinek hétfői, brüsszeli tanácskozása után.

- Azért nem demokratikus erőket, hanem "Európa-pártiakat" mondunk, mert a választások demokratikusan zajlottak le, így az általunk nem demokratikusnak tartott erők képviselete is az - mondta Göncz Kinga, a magyar diplomácia irányítója. Szavai szerint egyetértés alakult ki arról: nem lehet a párbeszédet késleltetni addig, amíg bekövetkezik Belgrád "teljeskörű" együttműködése a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. - A (szerbiai) embereket a vízumkérdés, az utazási lehetőség, egzisztenciális kérdések, valamint a koszovói szerb kisebbség helyzete foglalkoztatja - hangoztatta a külügyminiszter.

Noha a kormányalakításra 90 nap áll rendelkezésre, a huszonhetek azért is a kabinet gyors felállását szeretnék látni, hogy mihamarabb tárgyalni lehessen Szerbiával Koszovó jövőjéről. Márpedig pénteken, Bécsben már ismertetik az ENSZ-tervet a csak névleg Szerbiához tartozó tartomány helyzetnének rendezésére. Az egybehangzó várakozások szerint a rendezési terv mindenképp óriási presztízsveszteséget jelent Szerbiának; az egyeztetések azért is szükségesek, mert a szerbpárti Moszkva máris vétójogának alkalmazásával fenyegetett az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A külügyminiszterek legkorábban februárban, talán már az új kormány ismeretében térhetnek vissza a szerbekkel felfüggesztett társulási tárgyalások esetleges felújítására. A kulcskérdés, hogy a Hágával való "teljeskörű együttműködést" - amelyet a Kostunica-kormány az általános brüsszeli vélemény szerint elszabotált - a felújításhoz, vagy a társulási egyeztetések lezárásához szükséges-e. - Újfent azt mondom a szerbeknek: helyük Európában, itt köztünk, az Európai Unióban van - jelentette ki mindenesetre José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.