"Vegyük tudomásul, hogy halálra vagyunk ítélve..."

A Nap-Kelte című reggeli televíziós műsorban folytatódott a vita a Bessenyei Ferenc emlékére rendezett tavalyi miséről.

A Nap-kelte hétfő reggeli adásában válaszolt a kérdésekre Élthes Eszter a nemzet színészének özvegye. Ő napokban a Népszabadságban egy nyílt levelet tett közzé, amelyben az ott elhangzottak miatt méltatlannak és kegyeletsértőnek nevezte Bessenyi Ferenc tavaly decemberi gyászmiséjét és a megemlékezést, Koltay Gábort pedig arra kérte, a jövőben ne foglalkozzon férje emlékével.

Koltay a Nap-Keltében azt mondta, korábban pontatlanul idézték őt, a decemberi megemlékezést a két éve méltatlanul mellőzőtt színészóriáshoz méltónak mondta, és azt sem értette, hogy kerülhetett az ügy egy újság címlapjára, illetve hogyan válhatott televíziós műsorok témájává. Koltay azt is hozzátette: szombaton még megbocsátott volna Bessenyei Ferenc özvegyének, B. Élthes Eszter most elhangzott szavai alapján alapján azonban már nem gondolja ezt.

A műsornak telefonon nyilatkozott a lajosmizsei plébános is, aki szerint Koltay Gábor filmrendező szó szerint biztosan nem azt mondta a két éve elhunyt Bessenyei Ferenc tavaly decemberi gyászmiséjét követő megemlékezésen, ami az eseményről (is) beszámoló Szent Lajos király nyomában című, általa szerkesztett kiadványban olvasható. Süveges István kanonok hangsúlyozta: a filmrendező meghívott vendégként a gyászszertartást követő megemlékezésen volt a megszólalók egyike, szavait pedig az egyházi lapban nem idézte, hanem hallgatóként számolt be az elhangzottakról.

A riporter Orosz József azt próbálta megtudni, hogy elhangzott-e a "vegyük tudomásul, hogy halálra vagyunk ítélve és minden úton módon irtanak bennünket" mondat egy gyászmisén. Erre a kanonok azt mondta: "ennek semmi köze nincs a megemlékezéshez."

(forrás: hirado.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.