Tüntetnek a kereskedőtanulók

Iskolájuk fennmaradásáért tüntetnek ma a fővárosi önkormányzat előtt a ferencvárosi Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola tanárai, öregdiákjai és az iskola 18 évesnél idősebb tanulói.

Az intézmény vezetői a napokban értesültek arról, hogy fenntartójuk – a főváros – a szakképzési reform keretében bezárná az iskolát. A kereskedelmi oktatás egyik fellegvára az idén lenne 150 éves. A kilátásba helyezett bezárás miatt négyszáz diák és ötven tanár sorsa válik bizonytalanná.

Az intézményben dolgozókat villámcsapásként érte a rossz hír, álmukban sem gondolták, hogy iskolájukat éppen akkor akarja a tulajdonos megszüntetni, amikor a leginkább szükség van arra a tudásra, amelyet itt lehet megszerezni. A fővárosban – is – egyre több kis és nagykereskedelmi üzlet nyílik, ezért a szakoktatásnak különösen nagy jelentősége van.

Budapesten azonban az illetékesek úgy gondolják, a jelenlegi 9095 oktatási intézmény helyett 1520 területi integrált szakképzési központot kellene kialakítani. Ennek az elképzelésnek eshet áldozatul a patinás múltú Lengyel Gyula szakközépiskola is, amelynek profilja a kereskedelmi szakemberképzés, az elmúlt 150 évben változatlan. Az iskola nappali tagozatán 15, esti tagozatukon 8 osztályban marketing és reklámügyintézés, illetve kereskedelmitechnikusképzés zajlik.

A főváros illetékesei úgy vélik, a budapesti szakképzési rendszer nem felel meg az EUs elvárásoknak, mert túlságosan tagolt, szerteágazó. Ezért – a magyarázatok szerint – a jelenlegi 9095 fővárosi oktatási intézményt területi integrált oktatási központokká alakítják át. Ez hatalmas, monstre szakképző központokat jelent majd, ahol legalább 12 osztály tanul párhuzamosan, vagyis azonos évfolyamokban. Az Európai Unióban ugyanis csak ilyen intézmények pályázhatnak támogatásért. A korszerűbb rendszerben működő intézmények akár 9 milliárd forint uniós pénzhez juthatnak – érvelnek a városházi döntéshozók.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.