Minden hűvös

Amerika nagyon is szívén viseli a távoli jövőben élő nemzedékek sorsát. A nevadai Yucca-hegyen kialakítandó nukleáris tározó terveit például egy kormányzati döntés szerint úgy kell átdolgozni, hogy ne tízezer, hanem egymillió évre lehessen biztonságban elraktározni az atomerőművek hulladékát. Ez valóban bölcs előrelátás, főleg, hogy új atomerőművekre lesz szükség - már csak a szénhidrogén-készletek véges volta miatt, illetve a hidrogénalapú gazdaságra való átállásnál nélkülözhetetlen villamos energiához is.

 

 

Más kérdés, hogy mi vár a következő ötven-száz évben gyermekeinkre, unokáinkra és dédunokáinkra, akik nélkül persze majd egymillió év múlva nem lesz, aki maradéktalanul örüljön a Yucca-hegyi tervezők gondos munkájának. Houstonban például 2,7 milliárd dolláros költséggel tizennyolc sávosra bővítik az I-10-es országútnak a városon átvezető 30 kilométeres szakaszát, és felszámolják a vele párhuzamosan futó elővárosi vasútvonalat. Texas sosem idegesítette magát a környezetvédelemmel, most is az államot behálózó négyszáz méter széles gigasztrádákat tervez. A 35 éves houstoni vitát is az olaj- és az ingatlanfejlesztési lobbi nyerte: a texasiak nagy telekre épült, tágas házakban szeretnek élni, és szép széles autópályákon akarnak bejárni a munkahelyükre.

Bush elnök kormányzásának első öt éve az energiaipar virágkora volt, az olajcégek még sosem voltak ilyen nyereségesek. A Fehér Ház minden olyan kezdeményezést elutasított, amely a jövő nevében rótt volna anyagi terheket a gazdaságra. A dolog odáig fajult, hogy a jobboldal a tudományos világban is ideológiai ellentámadást szervezett. A kormány elnémította a klímaváltozásra figyelmeztető tudósoknak az állam alkalmazásában álló részét, és lovat adott az ellenvéleményen lévők maroknyi csoportja alá. Szerintük az embernek semmi köze a globális felmelegedéshez. (Utóbbit mellesleg ügyes nyelvi leleménnyel megint csak a Fehér Ház keresztelte át a kevésbé fenyegető klímaváltozásra.)

A zöldár azonban feltartóztathatatlan. Az unió helyzetéről mondott tavalyi beszédében Bush már Amerika veszélyes benzinfüggőségéről szólt. Holnap esedékes idei jelentésében a kukoricából és más növényekből előállított etanol bevezetésének gyorsítását fogja meghirdetni. Al Gore volt alelnök tavaly világszenzációt keltő dokumentumfilmet készített a globális felmelegedésről, és a most folyó Sundance filmfesztiválon bemutatnak egy újabb, e témával foglalkozó, Minden rendben (angolul: Minden hűvös) című alkotást. A törvényhozásban többségbe kerültek a demokraták, akiknek választói bázisa fogékonyabb a környezetvédők érveire, mint a republikánusoké. A Harvard Egyetem tudósai a múlt héten váratlan szövetségesekre találtak a Bush-kormányzat elleni zöldforradalomban. Evangéliumi keresztény vallási szervezetekkel közösen tartottak konferenciát arról, valamit tényleg tenni kéne.

Az idei detroiti autószalon azt mutatja, hogy az autógyárak megkezdték a felkészülést a benzin nélküli világra. Szinte minden standon volt hibrid vagy üzemanyagcellás jármű, a General Motors beharangozott újdonsága sem véletlenül hallgat a Volt névre. A Fehér Ház azonban úgy képzeli az átállást, hogy közben az USA kínosan vigyáz saját gazdasági érdekeire, és nemhogy feladna valamit pozícióiból, de még keresne is a technológiai fejlesztésen, miközben megőrzi a jellegzetes amerikai életmódot. Ez fájdalommentes megoldás lenne. Csak bele ne pusztuljunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.