Azonosították a Litvinyenkót megmérgező férfit

Azonosította a brit rendőrség a november 23-án, háromhetes pokoli szenvedés után elhunyt Alekszandr Litvinyenko gyilkosát - értesült a The Times. A 2000-ben Londonba dezertált volt KGB-alezredest óriási mennyiségű polónium-210 sugárzó izotóppal tették el láb alól.

 

 

 

A Scotland Yard által feltételezett merénylő látható a Heathrow repülőtéren elhelyezett biztonsági kamerák felvételein. Megjelenése egybevág a volt titkosszolgálati tiszt által röviddel halála előtt adott személyleírással. A "határozott közép-ázsiai vonásokat" viselő magas, erőteljes testi felépítésű, rövid, fekete hajú, harmincas évei elején járó, Vlagyiszlav névre hallgató férfi Dimitrij Kovtunnal együtt érkezett november elsején Hamburgból Londonba. Az ugyancsak sugárfertőzött Kovtun ellen eljárás van folyamatban radioaktív anyag csempészése miatt.

A londoni nyomozók munkáját segítő egykori brit- orosz kettős ügynök, Oleg Gorgyevszkij tájékoztatása szerint Vlagyiszlav hamisított szlovák vagy litván útlevéllel érkezett a szigetországba. Litvinyenko, Kovtun, valamint egy harmadik, egykori belbiztonsági tiszt - az ugyancsak vizsgálat alatt álló és szintén megfertőzött Alekszej Lugovoj - a Millennium Hotel negyedik emeleti szobájában tárgyalt a rejtélyes férfivel. "Szasa" Litvinyenko reményei szerint Vlagyiszlav hozzá tudta volna segíteni egy moszkvai őrző-védő cég "anyagilag vonzó" megbízásához.

A megbeszélés közben az állítólagos üzletember teával kínálta vendégeit, de a vízforralóból kiöntött langyos vizet a hozzácsempészett sugárzó izotóp melegítette fel. Hideg vízben meglátszott volna a polónium-210. A gyilkosság vélt színhelye, ahol a legmagasabb sugártartalmat mutatták ki az érintett londoni címek közül, továbbra is le van zárva.

Kiújult a vita a londoni és moszkvai rendőrség között. A Scotland Yard nyomozói engedélyt kértek, hogy a vizsgálat folytatása érdekében viszszatérhessenek az orosz fővárosba. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg az orosz detektívek nem végezték el a dolgukat Londonban. A brit hatóságok attól tartanak, hogy a Litvinyenko-eset jó ürügyet szolgáltat az orosz rendőrök számára Putyin elnök Nagy-Britanniába menekült ellenségeinek üldözőbe vételére.

Mindeközben virágzik a Litvinyenko-emlékipar. Egyszerre három hollywoodi stúdió vetélkedik a valószínűleg nem egészen Grál lovag dezertőr sztorijának megörökítéséért. A Warner Bros és Johnny Depp közösen vásárolta fel Alan Cowell londoni újságírónak a gyilkosságról készülő könyve megfilmesítésének jogát. A főszerepre maga a Karib-tenger kalózai sorozat sztárja, vagy a legújabb Bond, Daniel Craig esélyes. A Columbia Pictures és Michael Mann filmrendező másfél millió dollárt fizetett a Litvinyenko özvegye, Marina és a család bizalmasa, Alex Goldfarb emberjogi aktivista nevével fémjelzett, májusban megjelenő viszszaemlékezés jogaiért.

Alekszandr Litvinyenko
Alekszandr Litvinyenko
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.