Nairobiban megnyílt a VII. Szociális Világfórum

A kenyai fővárosban szombaton megnyílt a VII. Szociális Világfórum, amelynek részvevői egyebek mellett a fegyveres konfliktusokról, az AIDS elleni küzdelemről és az adósságkezelésről tanácskoznak.


Az ötnapos globalizációellenes rendezvényt, amely az évente Davosban összesereglő politikai és gazdasági vezetők Világgazdasági Fórumának ellenpólusaként jött létre 2001-ben, most először tartják Afrikában. A szervezők több mint százezer résztvevőre számítanak, köztük két Nobel-békedíjasra - Wangari Maathai kenyai környezetvédőre és az apartheid elleni harc kiemelkedő személyiségére, a dél-afrikai Desmond Tutu volt anglikán érsekre -, valamint Mary Robinsonra, az ENSZ egykori emberi jogi főbiztosára. Jelezte részvételi szándékát José Bové, a dél-franciaországi parasztmozgalmak vezére is.

Több mint 80 ezer ember gyűlt össze a konferencia megnyitójára, amely a szegényeket sújtó globalizáció elleni tiltakozó felvonulással vette kezdetét. Több ezren haladtak a menetben Nairobi egyik nyomornegyedéből a belvárosba, békét és tisztességes kereskedelmet követelve. A tömegben számos transzparens tűnt fel George W. Bush amerikai elnök arcképével, alatta a felirattal: "A világ első számú terroristája". Más táblák "Lehetséges egy másik világ a nyomornegyedek lakóinak is" és "A nő nem tulajdon" jelmondatokat hirdették.

A rendezvény vendégei már a megnyitón szembesülhettek Nairobi súlyos szociális problémáival: a tiltakozó felvonulás útját szipuzó gyerekek és aprópénzért, élelemért esdeklő koldusok szegélyezték. Az első Szociális Világfórumot Brazíliában tartották, azóta India és Venezuela is adott már otthont a nemzetközi találkozónak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.