Európa olcsóbb éttermeket akar

Kedvezményes éttermi áfakulcs bevezetéséért lobbizik több uniós tagállam, mondván, Európa turizmusa fokozatosan elveszíti versenyképességét a jóval olcsóbb ázsiai országokkal szemben. Már készül az a dán kutatás, ami az áfacsökkentés hatásait vizsgálja, döntés legkorábban ősszel várható.


Huszonhétféle adórendszer, teljesen eltérő társasági adóalap-számítás, 5 és 25 százalék közötti áfa – ez jellemi a 27 tagállam alkotta Európai Uniót jelenleg. A képet tovább árnyalja, hogy a korábban csatlakozott tagok közül hét kedvezményes, vagyis jellemzően 5 százalékos áfát alkalmazhat az éttermi szolgáltatásokra, miközben a többiek, még ha akarják sem csökkenthetik ezt az adót. A Hotrec, az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége tegnapi budapesti konferenciája után Kovács László az unió adóügyi biztosa elmondta: francia javaslatra már megrendelték azt a hatástanulmányt, amelyet egy dán kutatóintézet készít az áfacsökkentés hatásáról.

Az Európa Tanácsnak és az Európai Parlamentnek szánt anyagról a végső szót az Ecofin, a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa mondja ki. Ha elfogadják az adócsökkentés lehetőségét, ami akár 5 százalékos áfa bevezetését is lehetővé tenné az éttermek esetén – erre nagy élőmunkaigényű ágazatként lehet esélye –, az  nem kötelezően bevezetendő szabály.

Magyarországon tavaly csatát vesztettek a vendéglátósok, hiszen a 15 százalékos áfa nem hogy csökkent volna, hanem bekerült a 20 százalékos sávba. Noha hazánknak 2007 végéig lehetősége lenne a kedvezményes kulcsot alkalmazni a szállodák mellett az éttermekre is, a megszorítások miatt egyikre sincs esély. Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke a konferenciát követő sajtótájékoztatón kifejtette: reményeik szerint két év múlva a magyar vendéglátás is alkalmazhatja a kedvezményes kulcsot. Egyelőre a helyzet különös, mivel az elvvel egyetértenek, de ha lehetővé válik a szabad választás a tagállamokban, akkor a konkurens országok árai versenyképesebbek lehetnek a magyarországiaknál.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.