Törvénysértő ferencvárosi üzleteladások

Az önkormányzatok csak versenytárgyalással értékesíthetik a húszmillió forintnál értékesebb üzleteiket. A Fővárosi Bíróság az ezzel ellentétes ferencvárosi gyakorlatra mondott nemet a napokban jogerős ítéletében, ami precedensértékű lehet a hasonló, már megszületett vagy aláírásra váró budapesti privatizációs szerződések tekintetében is.


A még önkormányzati tulajdonban lévő helyiségvagyon további magásnosítására kiható, precedens értékű ítéletet hozott a napokban a Fővárosi Bíróság (FB), amelyik jogerős ítéletében kimondta: Ferencváros törvéysértő módon, versenytárgyalás nélkül értékesített több, 20 millió forintnál értékesebb önkormányzati bérleményt. Az FB döntése lényegében megegyezik a fővárosi, idéntől Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal ez ügyben kialakított korábbi álláspontjával, s akár irányadó lehet a hasonló, bírósági döntésre váró más kerületi privatizációs ügyletekben is.

Az ügy előzménye, hogy 2006 elején a ferencvárosi önkormányzat több, 20 millió forintnál értékesebb, egyebek mellett a Vámház körúton található üzletét eladta a helyiségek bérlőinek. A közigazgatási hivatal törvényességi észrevételt tett, mivel álláspontja szerint az államháztartási törvény alapján a költségvetési törvényben megszabott értékhatár feletti önkormányati vagyont csak versenytárgyalással lehet bérbe adni vagy eladni. Ferencváros elutasította ezt az érvelést, arra hivatkozott, hogy a lakástörvény alapján a bérlőknek elővételi joguk van. Szintén e jogszabály alapján a helyben kialakult forgalmi érték felett nem lehet értékesíteni ezeket a vagyonelemeket, márpedig a versenyeztetéssel a megállapítottnál magasabb ár is kialakulhat. A IX. kerület szerint az államháztartási törvény csak az üres helyiségekre alkalmazható, más esetekben pedig a lakástörvény az irányadó.

A közigazgatási hivatal keresetére a bíróság először felfüggesztette az önkormányzati határozatok végrehajtását, majd mostani ítéletével hatályon kívül helyezte az eladásokról szóló döntéseket. Az ítélet szerint a lakástörvény nem írja felül az államháztartási törvényt, ezért igenis kötelező a versenytárgyalásos üzletértékesítés. Az ítélet miatt számos újdonsült tulajdonosnak kell szembesülnie azzal, hogy megkötött szerződése semmisa, ami lényegében akár üzlete elvesztését is jelentheti majd. Információink szerint Budapest több kerületében is a ferencvárosihoz hasonló módon értékesítették a bérleményeket, a közigazgatási hivatal ezek esetében is él a bírósági peres eljárással. A keresetek egy részét már beadták, többet pedig a közeljövőben juttatnak el az FB-hez.

A tulajdonosoknak annak ellenére nincs fellebbezési lehetőségük, hogy a csütörtöki ítélet első fokon született. Ez úgy lehetséges, hogy az ilyen jellegű törvényességi ügyeket speciális közigazgatási bírói eljárásban tárgyalják, ami azt jelenti, hogy az ítélet automatikusan jogerőre emelkedik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.