Tiltás a tárgyalóteremben

Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk idősebb és ifjabb Burka Ferenc kártalanítási perével, amelyet a gyilkossággal megvádolt két újszentmargitai férfi azért indított az állam ellen, mert megalapozatlan bírósági ítélet miatt apa és fia csaknem hat évet töltött rács mögött.

Végigkísértük a kártalanítási per tárgyalásait, tudósítottunk a fejleményekről, s beszámoltunk arról is, hogy a napokban a Hajdú-Bihar megyei bíróságon egyezség született Burkáék, valamint az államot képviselő igazságügyi és rendészeti tárca között - összesen 45 millió forintos kártalanításról.

Csak egyetlen dologról nem számoltunk be soha: mégpedig a tárcát képviselő jogászok álláspontjáról. Ennek az volt az oka, hogy a minisztérium jogi képviselői a nyilvános tárgyalások elején közölték: nem járulnak hozzá, hogy a tőlük elhangzottak a sajtó útján nyilvánosságra kerüljenek.

Ezzel az a baj, hogy a két jogász hölgy - szakértők szerint - minden jogalap nélkül tiltotta meg az álláspontjuk nyilvánosságra hozatalát. A polgári törvénykönyv személyiségi jogi fejezete alapján joguk volt a személyes adataik védelméhez, a kép- és hangrögzítés elutasításához, de - a tárgyalás nyilvános volta miatt - a bíróság előtt tett nyilatkozataik közlését nem tilthatták volna meg.

Viszont minden alkalommal megtiltották.

Pedig tanulságos lett volna idézni őket, mert megírhattuk volna, hogy a tárca nevében milyen különös érveket hoztak föl a kártalanítás ellen.

1. Először kérték a kereset tárgyalás nélküli elutasítását. 2. Majd vitatták a jogalapját annak, hogy Burkáékat megilleti a kártalanítás. 3. Később elismerték ugyan a jogalapot, de vitatták, hogy járna pénz Burkáéknak. 4. Ezután a bíróság által javasolt 45 milliós egyezség feltételeit elfogadták, de közölték: a feltételek elfogadása még nem jelenti az egyezség elfogadását. 5. Végül belementek az egyezségbe, de nem mondtak le a fellebbezési jogukról.

A tárgyalást többször azért kellett elnapolni, mert a jogtanácsosok arra hivatkoztak: nincs felhatalmazásuk állást foglalni. A per közönsége sokszor fennhangon nevetett az érveiken. Ez azért is kínos, mert a minisztérium jogászai végső soron az államot képviselték, ráadásul, nyilatkozataik közlésének megtiltásával közérdekű információktól fosztották meg a nyilvánosságot.

A Burkáékéhoz hasonló kártalanításokat az állam közpénzből finanszírozza: erre a célra 2006-ban mintegy 217 millió forintot fordítottak. Ez is közérdekű adat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.