A Mol lehet az első új gyógyszerárus

Hamarosan debütálhat az első, patikán kívüli gyógyszerárus - értesüléseink szerint egy Mol-kút lesz az első ilyen árusítóhely. Eddig negyven forgalmazási kérelem futott be az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz.

 

 

 

 

A Mol Nyrt. több benzinkútjának is kért hatósági jóváhagyást a gyógyszerek árusításához, azt azonban, hogy pontosan mikor kerülnek a polcokra a pirulák, nem tudták megmondani.

Az OTH-nál annyit mondtak: pillanatnyilag negyven kérelem van náluk, s rövidesen megkezdődhet a patikán kívüli árusítás. Ehhez az üzletnek száraznak, fűthetőnek, jól szellőztethetőnek kell lennie, a gyógyszereket csak önálló polcon vagy külön helyiségben, zárt szekrényben lehet elhelyezni, és tizennégy év alattiakat nem szolgálhatnak ki. Bár nem szükséges a helyszínen szakasszisztencia, a boltok szerződésben nevezik meg azt a "kontaktszemélyt", aki a forgalmazás szabályszerűségéért felel. Feltétel az is, hogy a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan elérhető legyen az Országos Gyógyszerészeti Intézet által hitelesített információs bázis, valamilyen kiadvány, esetleg CD, amelyből minden kérdésre választ kaphatnak a vevők.

Az OGYI összesen 289 készítmény patikán kívüli árusítását engedélyezte. A listát folyamatosan frissítik. Úgy tudjuk, több készítményt a cégek már visszakértek - s ezeket mégsem engedik ki a gyógyszertárakból.

l Falus Ferenc, a budapesti Nyírő Gyula Kórház főigazgatója lett az új országos tiszti főorvos. Megbízása február elsejétől érvényes. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.