Kiírták, majd visszavonták

Bozóki András előző kulturális miniszter szerint tavaly visszavonatták vele a Nemzeti Filmarchívum igazgatói pályázatát, és ezt az Oscar-díjas filmrendező, Szabó István "bulizta ki". A rendező azonban cáfolja, hogy köze lenne ehhez.


Az Élet és Irodalom (ÉS) január 5-i számában glossza jelent meg Bozóki András egyik világhálós blogja (naplója) kapcsán. Az írás még tavaly október 25-én került fel a hálóra a litera.hu irodalmi honlapon. Ebben a volt kulturális miniszter a többi között azt írja, már a februári filmszemle idején tudta, Szabó István rendező "kibulizta" a kormányfőnél, vonassa vissza a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatói pályázatát, hogy továbbra is a rendező felesége, Gyürey Vera maradhasson az igazgató.

A szóban forgó pályázat azonban csak 2006. május 11-én jelent meg a Kulturális Közlönyben - február elején (a filmszemle idején) még aligha lehetett tudni, hogy törölni fogják. Mindazonáltal tény: a Filmarchívum vezetői pályázatát Bozóki a közlöny május 26-i számában visszavonta.

Magasabb államigazgatási funkcióban gyakorlatot szerzett forrásaink úgy nyilatkoztak erről az eljárásról: bár jogilag lehetséges, de szokatlan és a politikai-etikai normáknak is ellentmond, hogy választási időszakban írjanak ki igazgatói pályázatot, amikor küszöbön áll a kormányapparátus újjáalakítása. Furcsa az is, hogy ezt két hét múlva maga a kiíró vonja vissza.

Tavaly érdeklődtünk is az indokról a kulturális tárca sajtóosztályán, ahol akkor azt mondták: folyamatban van a magyar filmek összes jogának átadása a Moképtől és az állami filmstúdióktól a Filmarchívumnak. E bonyolult és hosszadalmas eljárás közben nem célszerű személyi váltás a Filmarchívum igazgatói posztján (a procedúra máig nem fejeződött be).

- A miniszterelnök egy kormányülés előtt - többek jelenlétében - utasított, hogy vonjam vissza a Filmarchívum vezetői pályázatát - nyilatkozta most lapunknak Bozóki András. Hozzátette: az utasítást Gyurcsány Ferenc nem indokolta.

A történetnek volt előzménye is: 2005 őszén lejárt a Filmarchívum igazgatójának szerződése, de akkor a Miniszterelnöki Hivatalból arra kérték az egykori minisztert, várják meg a választásokat a pályázat kiírásával. Már ekkor többektől hallotta Bozóki, hogy a filmrendező lobbizik a legfelsőbb politikusi körökben felesége, Gyürey Vera megbízatásának meghosszabbításáért. Bozóki az április 23-i választási győzelem másnapján megszövegeztette a minisztériumban a kiírási felhívást. Ennek megjelenése után egy héttel érkezett Gyurcsány utasítása - állítja. Erre ő levelet írt a miniszterelnöknek, miszerint a döntést végrehajtja, de szakmailag problematikusnak találja. Mint megjegyezte, fölösleges lett volna ezért lemondania, hiszen tudta, hogy a két hét múlva megalakuló második Gyurcsány-kormányban már nem lesz szerepe.

Gyurcsány Ferencnek az ügyben játszott szerepéről érdeklődve Danks Emese kormányszóvivőhöz fordultunk. Ő közölte: nem kívánja kommentálni az ügyet. Sajnáljuk, szerettünk volna egyértelmű választ kapni. Hiller István oktatási és kulturális miniszter lapunknak úgy nyilatkozott: "Abban a sajátos helyzetben vagyok, hogy elődöm egyben az utódom, és emiatt nem is szeretném véleményezni az akkori működést. A Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatójának megbízatása miniszteri felkérés alapján a következő pályázat elbírálásáig tart. A felkérés alapja a nemzeti filmvagyon átadásának és az e körbe tartozó filmalkotások terjesztésének kiemelt szakmai fontossága volt. Mindez felöleli az elkövetkezendő két évet, a folyamat lezárására előreláthatólag 2008 második felében kerül sor."

Megkerestük Szabó István filmrendezőt is, aki szemenszedett hazugságnak nevezte mindazt, amit Bozóki vele kapcsolatban állít. Csupán annyit fűzött hozzá: aljas intrikákra nem kíván bővebben reagálni.

Emlékezetes, hogy a 2006. január végén kezdődött 37. Magyar Filmszemle díszbemutatója volt Szabó Rokonok című új filmje. Nem sokkal ez előtt jelent meg az ÉS-ben a rendező ügynökmúltját fölfedő írás. A közelgő idei filmszemlén Szabó István megkapja a Magyar Mozgókép Mestere kitüntető címet. Ez előtt egy ÉS-beli glossza tette beszédtémává Bozókinak Szabóval (és a miniszterelnökkel) kapcsolatos állításait. Az utóbbiakat azonban kézzelfoghatóan bizonyítani igen nehéz, és valószínűleg később sem fog sikerülni.

A Nemzeti Filmarchívumba kerül a filmvagyon
A Nemzeti Filmarchívumba kerül a filmvagyon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.