Margón marad az EP-szélsőjobb

Nézeteltérés támadt az Európai Parlament szocialistái és liberálisai között annak kapcsán, hogyan tartsák a saját frakciót alapító szélsőjobbot az EP margóján.

Míg Martin Schulz, a szocialisták német frakcióvezetője karantént, "egészségügyi kordont" hirdetett a Le Pen-félékkel szemben, szabadelvű kollégája, a brit Graham Watson szerint a szabályok mindenkire egyformán érvényesek, és visszautasította a túlzottan katonainak talált kifejezést. - A parlamenti rendszeren belül persze együttműködhetünk, hogy megtagadjunk tőlük minden valós hatalmat. Az egészségügyi kordont viszont nem támogatom, mert antidemokratikus - nyilatkozta.

Az EP szélsőjobb frakciója hat országból toborzott húsz fővel - főleg a francia Nemzeti Front (FN), a Nagy-Románia Párt és a Flamand Érdek képviselőivel - a napokban alakulhatott újra, a megfelelő létszám eddigi hiánya miatt sok év után. Ezzel a francia Bruno Gollnisch vezette, Jean-Marie Le Pen FN-vezért, lányát, Martine-t és Alessandra Mussolinit, a Duce unokáját is soraiban tudó képviselőcsoport fejenként (egyszeri) 50 ezer euró (12,6 millió forint) támogatásra jogosult, és a felszólásaikra kiosztott idő is megnövekszik. Gollnisch - aki szinte üres plénum előtt szólalhatott csak fel Strasbourgban - azt mondta: Schulz "diktátor", utóbbi szerint viszont az a megtiszteltetés, ha egy ilyen ember őt elítéli.

Noha a frakció megalakulása Izraelben és a New York-i székhelyű Rágalmazásellenes Ligánál is komoly felzúdulást keltett, a csoport még az EP munkáját sem befolyásolhatja érdemben, nemhogy az EU egészéét. - A szélsőjobbosok már eddig is itt ülhettek, és ezután is a margón maradnak - mondta Monica Frassoni, a zöldek társ-frakcióvezetője. A szélsőjobb egy-két bizottsági alelnökséget kaphat legfeljebb, ám ez is fölöttébb kétséges. - Ha megszerzik mondjuk a halászati bizottság harmadik vagy negyedik alelnöki tisztét, intellektuálisan érdekes lesz, hogyan érvényesíthetik raszszista propagandájukat - ironizált a liberálisok szóvivője.

Az EP-ben egyébként a két óriásfrakción, a néppártin és a szocialistán kívül lényegében mindenki többé-kevésbé alárendelt szerepet játszik. Így dolgozik a korábban is létező euroszkeptikus és nacionalista képviselőcsoport is, amely szintén tömörít szélsőséges elemeket.

l Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és ötezer euró (1,25 millió forint) bírság megfizetésére ítélte tegnap a lyoni bíróság Bruno Gollnischt a gázkamrákkal kapcsolatos nézeteiért. A francia Nemzeti Front második embere összesen további 55 ezer eurót (13,8 millió forintot) fizethet kárpótlásként a kilenc felperesnek. Gollnisch 2004 októberében azt mondta: nyílt vitát kell folytatni arról, hányan is haltak meg a gázkamrákban. (Sz. L. L.)

Bruno Gollnisch - mögötte Jean-Marie Le Pen - az Európai Parlament plenáris ülésén
Bruno Gollnisch - mögötte Jean-Marie Le Pen - az Európai Parlament plenáris ülésén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.