Törvénytelen egyetértés Kőbányán

Továbbra sincs alpolgármestere Kőbányának. A csütörtöki testületi ülésen Verbai Lajos szocialista polgármester az előző ciklusban alpolgármesteri tisztet betöltő Szász Csabát terjesztette a testület elé, akinek személyét – amint az várható volt – a többi frakció is elfogadta. Az SZDSZ és a Fidesz azonban azt a feltételt szabta, hogy ők is javasolnak egy-egy személyt az alpolgármesteri poszt betöltésére. Bár ebben mindenki megállapodott a polgármesternek mégsem került helyettese a csütörtöki ülésen.


Ronyecz Róbert, a hivatal irodavezetője szerint azonban mindez nem veszélyezteti az önkormányzat működőképességét, hiszen a képviselő testület végzi feladatát, a Kőbánya intézményei működnek, a béreket fizetik, a polgármestert akadályoztatása esetén a testület által megválasztott tanácsnokok valamelyike helyettesítheti, vagyis minden megy a rendes kerékvágásban.

Kérdés azonban, hogy mindez mennyire törvényes. A legszigorúbb szankció lehetősége sem zárható ki a törvénysértő önkormányzatokkal szemben – értesült a Népszabadság. Mint arról már beszámoltunk, ez végső soron a képviselő-testületek feloszlatását is jelentheti, ezt a központi régióban a január 1-étől összevont Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal kezdeményezheti.

Információnkat Forgács Imre megbízott hivatalvezető nem kommentálta, ugyanakkor elmondta, bár elismerik a települések erőfeszítéseit, ám több önkormányzatnak hiába szabtak január 15-éig határidőt az alpolgármester-választásra, ennek ellenére ez Kőbányán kívül még hat megyei településen továbbra sem történt meg. A tavaly október óta elhúzódó törvénysértés viszont komolyan veszélyezteti a működőképességüket, ezért a hivatal szerint a helyzetet belátható időn belül rendezni kell. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.