Danks: nem szégyenkezhetünk a Freedom House jelentése miatt

Nincs okunk szégyenkezni a Freedom House jelentése miatt, hiszen Magyarország továbbra is azon országok közé tartozik, ahol évek óta stabil a demokrácia. Hazánk a nyugat-európai országokhoz hasonlóan a legmagasabb pontszámot kapta demokrácia teljesítményére, politikai, polgári jogok tekintetében egyeránt - mondta Danks Emese kormányszóvivő.


A független, nem kormányzati szervezetként működő amerikai Freedom House intézet szerdán tette közzé éves világjelentését a szabadság és a demokrácia helyzetéről. Magyarország a politikai és a polgári jogok érvényesülése tekintetében is a legmagasabb, 1-es pontszámot kapta a hét fokozatú skálán. A jelentés ugyanakkor megállapította: "Magyarországon enyhe visszaesés volt észlelhető az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt". A kormányszóvivő kiemelte: a Freedom House a demokrácia teljesítmény alapján "csupán egy nagyon kicsi visszaesést" tapasztalt, ennek okaként az ország szélsőséges politikai megosztottságát és a zavargásokat jelöli meg. Ilyen, szintén csekély mértékű visszaesést tapasztalt az amerikai intézet az Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország esetében is - hangoztatta Danks Emese.

A jelentés megállapította: a magyarországi demokrácia gyengülő tendenciájára utal, hogy olyan "nagy arányú lázongásokra" került sor, amelyek a legsúlyosabbak voltak az ország 1956-os szovjet megszállása óta. A "gyengülő demokrácia" értékelés másik tényezőjeként a tanulmány megemlíti: a zavargásokat megelőzően "kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerését arról, hogy a kormány hazudott a gazdasági teljesítményről és más kérdésekről". Arch Puddington, az intézet kutatási igazgatója szerdán azt mondta, meggyőződése szerint Magyarország stabil demokrácia marad és azt reméli, hogy enyhülni fog a társadalom politikai megosztottsága.

A kormány arról a két legfontosabb tényről - a balatönőszödi beszédről és az őszi rendőri brutalitásról - nem beszél, ami miatt a Freedom House úgy értékelte: romlott Magyarországon a demokrácia állapota - mondta reagálásában az országgyűlés emberi jogi bizottság fideszes elnöke csütörtökön. Szégyenkezem a jelentés miatt is és a kormányszóvivő nyilatkozata miatt is - mondta Balog Zoltán. Közölte: furcsa, hogy az őszi események után - amikor jogsértő, brutális rendőri cselekmények történtek - az ENSZ kínzás elleni bizottsága elmarasztaló jelentést adott ki, akkor a kormány hallgatott, s akkor sem reagált a kormány illetékes tagja e jelentésre, amikor e témában parlamenti interpellációk hangzottak el. Most viszont úgy emlékeznek meg a Freedom House jelentéséről, hogy a két legfontosabb tényt, ami miatt romlott a demokrácia állapota Magyarországon, nem említik meg.

Emlékeztetett: e két tény a szeptemberi, októberi zavaragások és rendőri atrocitások, valamint Gyurcsány Ferenc Balatönőszödön elmondott beszéde. A képviselő közölte: ez utóbbi káros hatással volt a demokrácia állapotára. A politikus szerint érthetetlen, hogy ha ennyire rendben volt a 2006-os év az emberi jogok és a demokrácia szempontjából, akkor miért kell gyorsított eljárásban több mint két milliárd forintért "rendőrségnek fegyvereket és felszereléseket" vásárolni. Balog Zoltán - kérdésre válaszolva azt mondta: a Freedom House-nak az a minősítése, hogy "enyhe visszaesést" lehetett tapasztalni a magyar demokrácia terén nem azt jelenti, hogy elégedettek lehetünk. "Nem gondolom, hogy nekünk ebből azt a következtetést kellene levonni, hogy legyünk elégedettek" - közölte, majd hozzátette: az lenne a kedvező irány, ha mindenki azon dolgozna, hogy többé ne jussunk oda, ahova jutottunk az őszödi beszéddel, és az október 23-án történtekkel. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.