A brüsszeli csomag 5 százalékkal drágítja az energiát

Várhatóan növekedni fog az energia fogyasztói ára az EU új energiaügyi és klímaváltozással kapcsolatos javaslatai miatt - nyilatkozta az EurActivnak adott exkluzív interjúban Andris Piebalgs energiaügyi biztos. Érvelése szerint az 5 százalékos árnövekedés megelőzheti, hogy a jövőben meredek áremelkedések legyenek.


A piac szerepe megkérdőjelezhetetlen az EU energiaügyi biztosa számára. „Tudjuk, hogy a piac hozza a legjobb árakat és a legjobb szolgáltatást” - nyilatkozta Andris Piebalgs az EurActivnak egy héttel azt követően, hogy a Bizottság előterjesztette az új energiaügyi és klímaváltozási csomagot. A biztos szerint az EU kezdetleges széndioxid-piaca a Bizottság stratégiájának alapját kellene, hogy képezze.

„Mit jelent az energiapolitika? Egy közös energiapiacot, amely sajátos befektetési feltételeken alapul. Mi az általános ösztönző ereje az uniós befektetéseknek? A szén ára. Sokat beszélhetünk bizonyos technológiákról, például a megújuló energiaforrásokról, ám ahhoz, hogy ezek előnyeiről megbizonyosodjunk, árukat a szén árával kell összehasonlítanunk” - fejtette ki.

Az éghajlatváltozás ügye feljebb kúszott Brüsszel prioritáslistáján, ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése nem csak környezetvédelmi kérdés, hanem hosszú távon előnyös lehet az energiaellátás biztonságossága és az ipari versenyképesség terén is. Ezt jelzi egy finom terminológiaváltás: alig néhány nappal az előterjesztést megelőzően a Bizottság várva várt energiacsomagját átnevezték energiaügyi és klímaváltozási csomagnak.

A Bizottság javaslatának alapelve az, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenteni kell az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátását. E cél megvalósításához az Brüsszel akkor is ragaszkodik, ha az USA-val és más nagy gázkibocsátókkal folytatott egyeztetések megfeneklenek.

Andris Piebalgs rendíthetetlenül vallja, hogy Brüsszel nem tett le a közös európai energiapolitikáról. „Célom mindig az volt, hogy az energiapolitikát a klímaváltozás céljaira alapozzuk” - fejtette ki, és emlékeztetett, hogy Brüsszel mindig törekedett az üvegházhatású gázok csökkentésére is.

Az olcsó kőolajat felejtsük el!

Az energiaügyi biztos ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a Bizottság forradalmi energiaipari javaslatainak súlyát a tagállamok kormányai és a fogyasztók is megérzik. „Számításaink szerint 5 százalékos drágulás várható”, mondta, és a lehetséges fogyasztói elégedetlenséggel kapcsolatosan leszögezte, hogy a drágulás elkerülhetetlen.

„Ha nem vállaljuk most az 5 százalékos többletet, később 20 vagy 50 százalékos ,,felár,, kifizetésére kényszerülhetünk a dráguló kőolaj miatt. A fogyasztás összetételét és a tartalékokat tekintve egészen egyértelmű, hogy öt év múlva nem lehet 60 dollár egy hordó olaj, ezt felejtsük el! A gáz árával ugyanez a helyzet, s ez szinte mindenütt támogatást tesz szükségessé a legszegényebb rétegek számára. Az egyéni fogyasztók esetében lehet speciális szabályokat alkotni, ám nem szabad az alapvető piaci szabályokkal játszadozni, mert akkor az egész politika értelmetlenné válik” - bondta a biztos.

(euractiv.hu)

Andris Piebalgs
Andris Piebalgs
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.