Az amerikai bíróság engedélyezi a lehallgatásokat

Az amerikai kormányzat beleegyezett abba, hogy speciális bíróság felügyelete alatt folytatódjon sokat bírált és alkotmányellenesnek kimondott elektronikus lehallgatási programja - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.


Albert Gonzales igazságügyi miniszter a szenátus igazságügyi bizottságának szerdán küldött levelében közölte, hogy a kormány a múlt héten megállapodott a külföldi megfigyelési törvény (angol rövidítéssel FISA) alapján létrehozott titkos bírósággal, és annak ellenőrzése alá helyezi a lehallgatási programot. Az 1978-ban elfogadott törvény alapján létrehozott bíróságnak egyebek között az a feladata, hogy érvényre juttassa az elektronikus megfigyelésnek a kongresszus által hozott szabályait azon személyek esetében, akiknek az Egyesült Államok ellen irányuló kémtevékenységhez, terrorizmushoz lehet köze.

A bizottság vezetőjének Patrick Leahy demokrata párti szenátornak, illetve rangidős republikánus tagjának, Arlen Specter szenátornak küldött levelében Gonzales közölte, hogy a terrorellenes program keretében kezdeményezett elektronikus lehallgatásokat minden egyes esetben bírósági jóváhagyással folytatják. Az egyik bíró január 10-én már felhatalmazta a kormányt elektronikus megfigyelésre, ha ésszerű ok alapján arra lehet következtetni, hogy az egyik kommunikációs fél tagja vagy ügynöke az al-Kaida terrorszervezetnek vagy egy másik terrorista csoportnak.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után George Bush elnök által jóváhagyott terrorellenes program lehetővé tette a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, hogy külön igazságügyi meghatalmazás nélkül lehallgasson nemzetközi telefonhívásokat és elolvasson elektronikus levelezéseket. Az elnök eddig 45 naponként hagyta jóvá a lehallgatási program folytatását. A sajtó 2005 decemberében fedte fel ennek a titkos programnak a létezését, amely emberjogi aktivisták és számos kongresszusi tag bírálatait és bírósági eljárások megindítását váltotta ki. Tavaly augusztusban alkotmányellenesnek ítélte egy amerikai szövetségi bíró a Bush-kormány telefonlehallgatási programját és elrendelte a program azonnali megszüntetését. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.