Moody's: ezer milliárd dollár amerikai adósság kínai és japán kézen

Megközelíti az ezer milliárd dollárt a kínai és japán befektetők által felvásárolt amerikai szuverén adósság értéke, így a külföldi kézben lévő teljes amerikai közadósságnak csaknem a felét birtokolja e két ország, áll a Moody's Investors Service csütörtöki londoni elemzésében.


A nemzetközi hitelminősítő napi globális hitelfolyamat-elemzéseinek csütörtöki kiadása szerint - a 2006. november végi állapot alapján - Japán 637,4 milliárd dollár, Kína 346,5 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjeggyel bír. Ezzel a két ország együtt a 45 százalékát birtokolja a külföldi befektetők kezén lévő 2199 milliárd dollárnyi (420 ezer milliárd forint) amerikai kincstárjegynek, és a húsz százalékát a piacon kint lévő teljes amerikai kincstárjegy-állománynak.

A Moody's megjegyzi ugyanakkor: nem valószínű, hogy akár Kína, akár Japán a közeljövőben elkezdene szabadulni az amerikai adósságtól olymódon, hogy azzal recesszióba döntenék legjobb fogyasztójuk gazdaságát.

Japán messze a legnagyobb befektetője az amerikai kincstárjegyeknek ebben az évtizedben: állományát a 2000 márciusában mért 308 milliárd dollárról növelte a 2004. augusztusi, 699 milliárd dolláros tetőpontra, ahonnan azután csökkenés kezdődött.

Az amerikai gazdaság kényes külső finanszírozási hátterére már más londoni elemzések is felhívták a figyelmet. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő egy tavalyi londoni előrejelzésében azt írta: az amerikai folyó fizetési hiány fedezéséhez naponta mintegy 2,5 milliárd dollár külföldi tőkebeáramlásra lenne szükség, ami az Egyesült Államok nélkül számolt globális GDP-érték 3 százaléka.

Az egyik vezető tőkepiaci elemző csoport minap Londonban ismertetett összesítése szerint tavaly jelentősen meghaladta a már piacon lévő és az újonnan kiadott euróadósságok értéke a dollárban vezetett kötelezettségekét a globális adósságpiacon.

Az International Capital Markets Association (ICMA) friss összesítése szerint a már piacon lévő, euróban vezetett szuverén és kereskedelmi adósság 2006 végén a globális adósságpiaci kötelezettségállomány 45 százaléka volt, a dolláradósságoké 37 százalék. Dollárértéken számolva ez 4836 milliárd dollárnak megfelelő értékű, kint lévő euróadósságot és 3892 milliárd dollárnyi dolláradósságot jelentett. Tavaly az újonnan piacra vitt szuverén és kereskedelmi adósságok 49 százalékát adták ki euróban.

A folyamat éles és gyors fordulatot jelez: még 2002-ben is a globális adósságpiacon lévő kötelezettségek 27 százaléka volt euróban, és 51 százaléka dollárban, állt az ICMA hét eleji londoni összesítésében. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.