Lemondott az izraeli vezérkari főnök

Lemondott az izraeli vezérkari főnök. Dan Haluc tábornok így kívánta vállalni a felelősséget a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen tavaly vívott sikertelen háborúért - közölte a védelmi minisztérium kedd éjjel. Haluc tábornok már el is juttatta a lemondásáról szóló levelet Ehud Olmert kormányfőnek és Amír Perec védelmi miniszternek.

Az izraeli sajtó szerint Haluc lemondása lavinát indíthat el a kormányban: a népszerűtlen kormányfő és a szintén népszerűtlen és posztjára alkalmatlannak tartott védelmi miniszter távozása sem zárható ki. Előbbi már csak azért sem lehetetlen, mert kedden az államügyészség utasítására korrupció gyanúja miatt a rendőrség nyomozást indított a kormányfő ellen.

A vezérkari főnököt, a miniszterelnököt és a védelmi minisztert élesen bírálta a média a Hezbollah ellen indított műveletek miatt a tavaly július 12. és augusztus 14. között vívott háborúban. Akkor a hadsereg nem tudta megakadályozni, hogy a Hezbollah gerillái rakétákat lőjenek ki Észak-Izraelre, nem sikerült kiszabadítani a Hezbollah harcosai által elrabolt két izraeli katonát, és nem mértek vereséget a libanoni szervezetre.

Az 58 éves tábornok 2005 júniusa óta töltötte be a vezérkari főnök pozícióját, Ariel Saron, egykori kormányfő bizalmasa volt. A tábornok két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott: lemond, ha a Winograd-bizottság - mely a háború sikertelenségét vizsgálja - felelősnek tartja. A bizottság Olmert és Perec teljesítményét is elemzi. Haluc végül nem várta meg a bizottság jelentését. Egy másik, belső katonai vizsgálat szerint - melyet Dan Somron nyugalmazott izraeli tábornok vezetett - az izraeli katonai parancsnokok rosszul szervezték a műveleteket. Ugyanakkor Somron nem ment el odáig, hogy lemondásra szólítsa fel a vezérkari főnököt.

Eközben egy rendőrségi nyomozás is ingatja Olmert székét. Az államügyészség utasította kedden a rendőrséget, hogy korrupció gyanúja miatt kezdjen nyomozást Olmert ellen. Azzal gyanúsítják a miniszterelnököt, hogy 2005 novemberében - még pénzügyminiszterként - egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, hogy előnyhöz juttassa egy barátját, üzlettársát: megváltoztatta a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizálásának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza az illetőt a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben.

Olmert tagadja, hogy bármit is elkövetett volna, ami törvényellenes. Ha vádat emelnek ellene, a kormányfő kénytelen lesz lemondani. Olmert népszerűsége mélyponton áll, egy új felmérés szerint csupán az izraeliek 14 százaléka elégedett a teljesítményével.

A távozó Haluc, unokájával
A távozó Haluc, unokájával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.